Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

A Rákóczi-ösztöndíj egy jelképes kézfogás a szülőknek

2018-10-27
13:00
2018-10-27
20:28
Forrás
Pannon RTV
Dél-Bánátban minden magyar tannyelvű elsős kisdiák megkapta a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Szülők és gyerekek fogadták a szövetség képviselőit Ürményházán, Székelykevén és Torontálvásárhelyen.

Ürményházán a zichyfalvi Dositej Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán 4 elsős kisdiák kapta meg a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Barna Horváth Anna, hitoktató, Ürményháza: „Nekünk nagyon sokat jelent, hogy idefigyelnek ránk, mert mi vagyunk itt a környéken az egyetlen magyar község, mondhatjuk nyugodtan. A községünkben itt, a tizenhárom faluból az egyetlen magyar iskola itt létezik és nagyon-nagyon kevés magyar van a környéken.”

Székelykevén a küldöttséget az iskolás gyerekek műsorával fogadták. Az ösztöndíjakat itt 6 helyi és 1 udvarszállási elsősnek kézbesítették. Trmčić Kornélia, tanító, Székelykeve: „Én négyévenként kapok elsősöket, kivezetjük elsőtől negyedikig, úgyhogy ez a második alkalom, hogy én vagyok itt, mint tanítónő, de minden évben megjelennek szíves ajándékukkal.”

Torontálvásárhelyen 14 kisdiák örülhetett a kézbesített pénzadománynak. A szülők is elégedettek. Bakator János, tanító, Torontálvásárhely: „Mint szülő, úgy érzem, hogy nagyon nagy segítség anyagilag a családnak, másként, mint tanító pedig nagy örömmel látom azt, hogy a gyerekek mosollyal fogadják mindezeket az ajándékokat.

A Rákóczi Szövetség 2013-ban indította be Vajdaságban a beiratkozási ösztöndíjprogramját, együttműködésben a Magyar Nemzeti Tanáccsal. Céljuk, hogy a magyar oktatást népszerűsítsék. Pálinkás Barnabás, rendezvényekért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Ez egy jelképes ösztöndíj, hiszen csak tízezer forintról van szó, de ugyanakkor egy óriási összefogást is jelképez, hiszen több száz magyarországi önkormányzat, magánemberek, magánvállalatok fogtak össze, hogy itt, Délvidéken, Vajdaságban mai nap, illetve a következő napokban több száz elsős részesülhessen ebből az ösztöndíjból, és egy fajta jelképes kézfogás, köszönet szeretne lenni mindazok felől, mindazon támogatók felől a szülők felé, hogy igenis jól döntöttek, köszönjük a döntésüket, hogy őrzik a magyar nyelvet, őrzik a magyar iskolát és gyermeküknek magyar iskolát választottak.”

Közép- és Dél-Bánát hat településének látogatása során a Rákóczi Szövetség képviselőit végigkísérték a Magyar Összefogás jelöltjei is: Zséli Ágnes, Bacsik Lőrinc Natália és Molnár Attila.

Molnár Attila, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon szépen fogadtak a szülők, gyerekek, szép műsort készítettek a tanítókkal. Megláttuk az iskolákat, a körülményeket, hol tanulnak és gondolom, hogy a szülőknek ez nagy segítség. Nem annyira pénzileg, amennyire lelkileg. Lelkileg, mert tudják, hogy valaki gondol rájuk.”

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medence szerte számos módon támogatja a magyar tannyelvű iskolás gyerekeket: ajándékcsomagokkal, ösztöndíjakkal valamint kirándulásokkal és egyéb rendezvényekkel igyekeznek segíteni a magyar gyerekek hétköznapjait.

Rákóczi Szövetség
Dél-Bánát
Nemzeti tanácsi választások 2018
Magyar Összefogás

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.