Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Rákóczi-ösztöndíj támogatja a szülőföldön való megmaradást

2018.10.26
12:45
2018.10.26
20:14
Forrás
Pannon RTV
9 elsős kisdiák vehette át a Rákóczi Szövetség támogatását tegnap este Kúlán.

A pénzügyi segítség az iskolával kapcsolatos kiadásokat csökkenti. A Szövetség célja emellett, hogy támogassa a szülőföldön való megmaradást és ösztönözze a szülőket arra, hogy magyar iskolába írassák gyermekeiket.

Vidám magyar gyermekjátékokat mutattak be a kúlai néptáncosok a helyi Népkör Magyar Művelődési Központ székházában megtartott ösztöndíjkiosztón. Kúlán idén kilenc elsős kezdte meg magyar nyelven tanulmányait.

Gonclik Dianna, Kúla: „A magyaróra a kedvencem, szoktunk olvasni, szoktunk írni és a kedvencem az olvasás.”

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A szülők, miután aláírták az ösztöndíjszerződéseket, gyermekeikkel átvehették a Rákóczi Szövetség támogatását.

Ősze Ibolya, Kúla: „Mi is magyar iskolába jártunk, úgy gondoltuk, hogy a gyerekeket is magyar tagozatra íratjuk, mind a három gyermekem, a negyedik és majd az ötödik is magyar tagozatra fog járni.”

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A magyarországi Rákóczi Szövetség ösztöndíj-programját hétköznapi emberek, önkormányzatok, városok, falvak, kisebb-nagyobb vállalatok, miniszterek támogatják.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy azok a határon túl élő családok, adott esetben itt a Vajdaságban, a szórványban, akiknek dönteniük kell arról, hogy a 6-7 éves kisgyermeküket milyen iskolába íratják, őket igyekszünk megerősíteni abban, hogy a magyar iskola választásával mind a gyermekük, mind a közösség szempontjából a leghelyesebb döntést hozzák.”

 

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

2013 óta valósulnak meg azok a programok, amelyeket a Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül juttat el azon vajdasági magyar közösségekhez, ahol a magyar lakosság aránya harminc százalék alatti. Ebben az évben 20 önkormányzat 39 települése érintett.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A Rákóczi Szövetség úgy dolgozta ki programjait, hogy minden korosztályhoz szóljanak, hogy minden korosztályt érintsenek illetve, hogy már a pici baba kortól egészen végigkísérje a magyar családok, a gyermekek iskoláztatását.”

A gólyahír program, iskolakezdési ajándékcsomag és ösztöndíj, valamint táborok, versenyek, tanulmányi utak is szerepelnek a Rákóczi Szövetség programjában.

Rákóczi-ösztöndíj
Kúla
Jerasz Anikó
Csáky Csongor

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.