Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség Muzslyán is kézbesítette az ösztöndíjat az elsősöknek

2018-10-26
18:10
2018-10-26
20:42
Forrás
Pannon RTV
Szentmihályi, nagybecskereki, lukácsfalvi és muzslyai magyar elsősök vették át a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. A Magyar Nemzeti Tanács nevében az egybegyűlteket Petkovics Márta köszöntötte.

Muzslyán van a legtöbb magyar diák Közép-Bánátban. Az iskola elsőseinek száma mindig fontos mutatója volt a vidéken élő magyarság helyzetének. Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Két osztály nyílt az idén, összesen 24 elsőssel. A központi épületben 17 diák van, az úgynevezett kinti iskolaépületben pedig hét diákunk van. Jövőre, ahogy láttuk, kevesebb gyerek lesz, mint az idén, két év múlva már egy kicsit javul a helyzet.”

A vidéken élő magyar szülők legnagyobb része már magyar iskolába íratja gyerekét. A támogatás pedig segíti őket abban, hogy ez így is maradjon. Bodó Géza, szülő, Muzslya: „Ez a támogatás számunkra azt jelenti, mivel az összegre nézve nem olyan nagy jelentőségű, de azért csak annyit jelent, hogy gondolnak ránk, gondolnak ránk az anyaországban, és mi itt a magyarságunkat bírjuk továbbra is megtartani és nem is gondoljuk azt soha feladni.”

Szentmihályon is van nyolcosztályos magyar általános iskola, amelyben az idén hét elsős kezdte el a tanévet. Szabó Dóra, szülő, Szentmihály: „Kisegít bennünket. Sok mindent kaptunk a tanszerben is, amikor megindultak az első osztályba. Az iskolatáska és a füzetek, tolltartó, az olyan volt, hogy nem is kellett aztán mást vásárolni.” 

Az eseményen a Magyar Összefogás lista is képviseltette magát. Dolinszky Gábor a támogatás fontosságát emelte ki: „A szülőknek és úgy gondolom, hogy az egész családnak egy öröm és egy boldogság. De egy megerősítés is egyben, és egy köszönetnyilvánítás azért, hogy magyar iskolába íratták a gyermekeiket.”

A Rákóczi Szövetség illetékesei szeretnék bővíteni a már meglévő, működő programot. Pálinkás Barnabás, rendezvényekért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „A távlati cél mindenképpen az, hogy eljussunk minden vajdasági magyar iskolakezdőhöz, sőt ezek előtt minden vajdasági magyar óvodáshoz és a szüleikhez. És igyekszünk meggyőzni őket - ennek a programnak a keretében - hogy igenis fontos a magyar iskola, igenis érdemes beszélni a magyar iskoláról.”

Pálinkás Barnabás hozzátette: céljuk az, hogy ösztönözzék a családokat arra, hogy magyar oktatási nyelvű intézménybe írassák gyermekeiket Kárpát-medence-szerte.

Rákóczi Szövetség
ösztöndíj
Muzslya
Nemzeti tanácsi választások 2018
Magyar Összefogás

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.