Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség Muzslyán is kézbesítette az ösztöndíjat az elsősöknek

2018-10-26
18:10
2018-10-26
20:42
Forrás
Pannon RTV
Szentmihályi, nagybecskereki, lukácsfalvi és muzslyai magyar elsősök vették át a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. A Magyar Nemzeti Tanács nevében az egybegyűlteket Petkovics Márta köszöntötte.

Muzslyán van a legtöbb magyar diák Közép-Bánátban. Az iskola elsőseinek száma mindig fontos mutatója volt a vidéken élő magyarság helyzetének. Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Két osztály nyílt az idén, összesen 24 elsőssel. A központi épületben 17 diák van, az úgynevezett kinti iskolaépületben pedig hét diákunk van. Jövőre, ahogy láttuk, kevesebb gyerek lesz, mint az idén, két év múlva már egy kicsit javul a helyzet.”

A vidéken élő magyar szülők legnagyobb része már magyar iskolába íratja gyerekét. A támogatás pedig segíti őket abban, hogy ez így is maradjon. Bodó Géza, szülő, Muzslya: „Ez a támogatás számunkra azt jelenti, mivel az összegre nézve nem olyan nagy jelentőségű, de azért csak annyit jelent, hogy gondolnak ránk, gondolnak ránk az anyaországban, és mi itt a magyarságunkat bírjuk továbbra is megtartani és nem is gondoljuk azt soha feladni.”

Szentmihályon is van nyolcosztályos magyar általános iskola, amelyben az idén hét elsős kezdte el a tanévet. Szabó Dóra, szülő, Szentmihály: „Kisegít bennünket. Sok mindent kaptunk a tanszerben is, amikor megindultak az első osztályba. Az iskolatáska és a füzetek, tolltartó, az olyan volt, hogy nem is kellett aztán mást vásárolni.” 

Az eseményen a Magyar Összefogás lista is képviseltette magát. Dolinszky Gábor a támogatás fontosságát emelte ki: „A szülőknek és úgy gondolom, hogy az egész családnak egy öröm és egy boldogság. De egy megerősítés is egyben, és egy köszönetnyilvánítás azért, hogy magyar iskolába íratták a gyermekeiket.”

A Rákóczi Szövetség illetékesei szeretnék bővíteni a már meglévő, működő programot. Pálinkás Barnabás, rendezvényekért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „A távlati cél mindenképpen az, hogy eljussunk minden vajdasági magyar iskolakezdőhöz, sőt ezek előtt minden vajdasági magyar óvodáshoz és a szüleikhez. És igyekszünk meggyőzni őket - ennek a programnak a keretében - hogy igenis fontos a magyar iskola, igenis érdemes beszélni a magyar iskoláról.”

Pálinkás Barnabás hozzátette: céljuk az, hogy ösztönözzék a családokat arra, hogy magyar oktatási nyelvű intézménybe írassák gyermekeiket Kárpát-medence-szerte.

Rákóczi Szövetség
ösztöndíj
Muzslya
Magyar Összefogás

Most

22:19

Ingatlanpiaci körkép

Nagyobb a kereslet, mint a kínálat az újvidéki ingatlanpiacon. A tartományi székváros a lakások vásárlása és eladása terén vezető szerepet tölt be Szerbiában.
21:59

Éljünk nyelvi jogainkkal!

A Szerb Köztársaság Alkotmánya és Vajdaság statútuma is biztosítják a jogot a nemzeti kisebbségek tagjainak a saját nyelv és írásmód használatához.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.