Ugrás a tartalomra
MTVA

Rangos alkotásokat díjaztak a Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén

2020-10-17
14:41
2020-10-17
16:41
Forrás
Pannon RTV
A Pannon RTV két munkatársát is díjazták a Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén.

Egy rendhagyó médiafesztivál rendhagyó eredményhirdetését láthatták tegnap a nézők a Duna World csatornán. A járványhelyzet miatt az online térben szervezték meg a Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlét. Az előzetes tervek szerint idén is Palicson és Szabadkán lett volna a rendezvény.

A külhoni műhelyek több ezer tudósítással járulnak hozzá a közmédia műsoraihoz. Nem csak tudósítások készülnek ezeken a helyeken, hanem önálló filmes alkotások is - ezért indokolt, hogy alkalom és lehetőség is legyen a szakmai megmérettetésre - mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, az elmúlt két évben sikeresen tartották meg a szemlét Palicson: Két esztendővel ezelőtt rendezte meg a Kós Károly Testület a külhoni tudósítói találkozót és filmszemlét a délvidéki Palicson. Szeretnék még egyszer köszönetet mondani kedves házigazdáinknak, Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, és Bodzsoni Istvánnak, a szabadkai Pannon RTV igazgatójának. Nagyon jó volt személyesen találkozni a külhoni kollégákkal, ezt sajnos most a vírushelyzet miatt nem tudjuk megtenni. Ezért rendhagyó a mai ünnepségünk.

A beérkezett 50 televíziós és 16 rádiós alkotásból választották ki a kategóriagyőzteseket a zsűri tagjai. A győzteseket ismertették a péntek esti műsorban.

Vitézy László, a Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemle zsűrielnöke: Ki merem jelenteni, hogy minden film, ami ide került, rangos alkotás a hibái ellenére, többnyire van szerkezetük, érdekesek, kíváncsivá tesznek. Nemzeti értékeket keresnek és találnak. Képileg igényesek, és ami nagyon fontos, nagyon sok film személyiségeket, személyeket fedez fel és tesz közkinccsé. Ezzel mintát adnak.

A szemlén a Pannon RTV munkatársait is díjazták. A dokumentumfilm kategória első díját Herczeg Zsolt Radnóti nyomában című alkotása nyerte.

Kollégánk megtiszteltetésnek érezte az elismerést, munkája gyümölcseként értékelte azt. Filmje Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett gyalogos verszarándoklatát mutatja be.

Herczeg Zsolt szerkesztő: Nem számítottunk egyáltalán arra, hogy az első helyet megszerezzük ezen a filmfesztiválon. Nagyon örültünk, illetve nagyon örülünk ennek a díjnak, ez egy igazán rangos elismerés, talán egy visszajelzés arról, hogy jó irányba haladunk, és hogy érdemes ezzel foglalkoznunk.

Médiaházunk nem csak dokumentumfilmes kategóriában kapott elismerést. Rádiós riport kategóriában az első díjat Kaszoli Violetta Emberséget receptre című alkotása nyerte. Kolléganőnk elmondta, rádiós riportja egy szerb orvos és a magyar nyelv, valamint a magyarság kérdését boncolgatja.

Kaszoli Violetta, a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztője: Nem számítottam valójában az első helyre, de nagyon megörültem neki. Én még nem pályáztam soha semmilyen szemlére sem, sem versenyekre, ez volt az első. Egyből sikereket hozott, amely sikerélmény is, meg valójában egy elismerést érzek.

A műsorban elhangzott, mind rádiós, mind pedig televíziós kategóriában sikeres alkotások születtek, amelyek érdekfeszítőek voltak. Dr. Havasi János, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós médiaszolgáltatási igazgatója a műsor végén reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy jövőre már ismét személyesen találkozhatnak a Kárpát-medence médiamunkásai.

Kós Károly
Televíziós és Rádiós Szemle
Vitézy László
Duna World
eredményhirdetés
Dobos Menyhért
Herczeg Zsolt
Kaszoli Violetta

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.

Népszerű