Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

A razzia áldozataira emlékeztek Óbecsén

2021-01-27
16:11
2021-01-27
17:51
Forrás
Pannon RTV
79 évvel ezelőtt Óbecsén közel 250 szerb, zsidó és roma vesztette életét a razziában. Ma a Tisza-parti vesztőhelyen emlékeztek az ártatlan áldozatokra.
Pannon RTV/Rácz László

A 79 évvel ezelőtti tragikus események felidézésével, és közel 250 áldozat nevének a felolvasásával kezdődött Óbecsén a razzia áldozataira való emlékezés a Tisza-parti vesztőhelyen felállított márványtáblák előtt.

Pannon RTV/Rácz László

Svetlana Vuletić alpolgármester szerint a béke megteremtésének a feltétele az igazság megismerése.

„A történelemről nem fordíthatjuk el a tekintetünket. A bizalom miatt vagyunk most ma itt együtt. A bizalom mellett szükség volt az őszinte vágyra és reményre is, hogy különböző nemzethez és valláshoz tartozó emberekként készek vagyunk együtt fejet hajtani az áldozatok emléke előtt, és arra, hogy ne higgyünk abban a több évtizedes demagógiában, mely szerint a bűntett kollektív. A bűntettnek mindig van arca, közös csak az együttérzés és az áldozatokra való emlékezés lehet.”

Pannon RTV/Rácz László

A tragédia körülményeiről a Harcosok Szövetsége óbecsei szervezetének a nevében Jelena Češljević beszélt, majd Dejan Stanojev óbecsei pravoszláv püspöki helynök gyászmisét szolgáltatott az áldozatok emlékére. Lelki üdvükért Furderer László espres plébános, valamint a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében Kovács Róbert is mondott imát.

Kovács Róbert, előimádkozó, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Nem a napok száma számít, nem a megemlékezések gyakorisága a lényeg, hanem azt kellene megtanulni, hogy többet ilyen ne történjék meg. De az ember mindig elfelejt ember lenni, mindig elfelejt szent lenni, és gyakorlatilag az emberiség története mindig a felejtés. Mindig föl kell idéznünk azt, hogy megint történik valami, most is, folyamatosan vannak hasonló mészárlások, nem ugyanolyan mértékűek, de az eredmény ugyanaz. Mert ha egy ember is elvész, nem tudjuk, hogy mi veszett el, lehet, hogy az egész világ.”

Pannon RTV/Rácz László

A megemlékezés koszorúzással ért véget. A holokauszt áldozatainak az emléknapja alkalmából az 1962-ben lerombolt óbecsei zsinagógára és az egykori zsidó iskolára emlékeztető márványtáblánál is koszorúzás volt.

razzia
Óbecse
megemlékezés
Kovács Róbert

Most

16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.