Ugrás a tartalomra

A rebellis Csubela Ferenc

2021.12.12
10:07
2021.12.12
17:02
Forrás
Pannon RTV
Víziók a kettős állampolgárságról, a vajdasági magyar autonómiáról- ezek mind Csubela Ferenc előre mutató gondolatai voltak. A VMSZ első elnökének politikai pályájáról Német Klaudió könyvében olvashatunk.

A második könyvét mutatta be Német Klaudió történész szombaton Bácskossuthfalván. A mű, A rebellis Csubela Ferenc – A politikus kisebbségi jogvédelme és magyar víziója a széteső Jugoszláviában címet viseli. Egy bácskossuthfalvi egy bácskossuthfalviról ír.

Ádám Rebeka Nóra, újságíró, Mandiner: „Ami a könyvet illeti, különösen tetszett nekem az, hogy nem próbál fellengzősen beszélni, tehát nem azt éreztem, hogy mintha egy történész a saját szakmájának írna, hanem abszolút közérthető nyelven volt megfogalmazva az egész.”

Az író számára a kutatás volt a legnehezebb, egyrészt azért, mert a visszaemlékezők, bár nagyon sok dologban egyetértettek, mégis bizonyos információkban nem voltak biztosak. Rengeteg forrásból merített, objektívan próbált írni, hogy az olvasó saját maga tudjon álláspontot foglalni, és így megismerni Csubela Ferenc fennmaradt örökségét.

Nagy Tibor, igazgató, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium: „Klaudiót, akit én tanítottam ötödiktől nyolcadik osztályig, történelmet tanult nálam. Annyira ismertem, hogy őbenne is van egy ilyen nyakasság, egy kitartás, céltudatosság. Tehát, mikor ő nekem megemlítette, hogy Feri bácsiról szeretne írni és az ő életét szeretné feldolgozni, akkor számomra ez nem volt meglepő, hisz valahol két hasonló habitusú ember találkozott. Az egyik a másikat kutatja és ír róla.”

A könyv egy olyan embert ismertet meg az olvasókkal, akinek képviselőként szívügye volt a vajdasági magyarok helyzete és aki faluja társadalmi életében is jelentős nyomott hagyott. Bár egy történelmi mű, az író célközönsége elsősorban a fiatalabb korosztály.

Német Klaudió, A rebellis Csubela Ferenc – A politikus kisebbségi jogvédelme és magyar víziója a széteső Jugoszláviában könyv írója: „Van egy ilyen célom igen, hogy a fiatalokat szólítsam meg jobban ezzel a kötettel. Épp ezért egy gimnazistával olvastattam el, akinek kikértem a véleményét erről, és az ő javítási javaslatai alapján javítottam ezt. Úgy gondolom, hogy egy gördülékeny szöveg jött létre így, aki fiatal és szeret olvasni szerintem élvezni fogja.”

Nincs pihenés a könyvbemutató után, hiszen már javában zajlik az új kutató munka.

Csubela Ferenc
VMSZ
Német Klaudió
Ádám Rebeka Nóra
újságíró
Mandiner

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.