Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin, Tímár Zsolt

A régió egyik legkorszerűbb gyárát avatták fel Szabadkán

2021.11.19
15:43
2021.11.19
17:12
Forrás
Pannon RTV
A németországi Boysen kipufogógyár szabadkai üzemében jelenleg nyolcvanan dolgoznak. A gyár hírneve további komoly befektetőket hozhat Szabadkára - hangzott el az eseményen.

A kipufogógyár építésébe összesen 65 millió eurót fektettek be, az üzem mintegy tíz hektáros területen fekszik. A Boysen szabadkai gyárában olyan ismert gépkocsimárkák részére készítenek kipufogórendszereket, mint az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz. Az illetékesek bejelentése szerint 2024-ig mintegy 500 alkalmazottat terveznek felvenni az új szabadkai kipufogógyárba.

Jelenleg még csak a Mercedes számára gyártják a kipufogókat a hivatalosan felavatott szabadkai gyárban, a későbbiekben bővítik majd a termékskálát.

Aleksandar Vučić szerb államfő, mint később fogalmazott, őszinte csodálattal figyelte a legkorszerűbb, automatizált robotberendezéseket, amelyek a gyártási folyamat részét képezik. Az üzemben tett körséta után egy kisfilmet is bemutattak, a Boysen szabadkai üzemének építéséről, felszereléséről, majd a termelés beindításáról.

Rolf Dieter Geisel, a németországi Boysen Abgassysteme elnöke elmondta, a cégcsoport idén ünnepli fennállása századik évfordulóját. Világszerte 25 gyárat működtetnek 5300 alkalmazottal. Idei forgalmuk az év végéig eléri majd a 2,6 milliárd eurót. Szabadkai üzemük a legkorszerűbb Európában.

„A 38 ezer négyzetméternyi gyárcsarnokban itt csúcstechnológiás kipufogórendszereket gyártunk, az automatizáció százalékaránya pedig 90 százalék feletti. Az év végéig az összbefektetés értéke már a 70 millió eurót is eléri. A kezdeti csapatunk 80 foglalkoztatottból áll, az elkövetkező három évben pedig cégünk vonzó munkahelyeket kínál majd mintegy 500 dolgozónak.”

A Boysen szerbiai üzeme egy újabb példája a legértékesebb szerbiai befektetéseknek Németország részéről - mondta Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete. Azt üzente, Szerbia egyre érdekesebb az európai befektetők részére.

„Szerbia a 25 vezető beszállító ország közé tartozik a német autóipar szempontjából, és a tendencia folyamatosan növekszik.”

Aleksandar Vučić szerb államfő szerint ez minden idők egyik legkorszerűbb gyára Szerbiában.

„Ez unokáinké, és azoké, akik majd utánunk jönnek. Olyasvalami, ami Szerbiában eddig nem volt. Ez olyan, amit én láttam, amikor a Volkswagen gyárába látogattam Németországban. Ott láttam ennyi robotot, de nem hittem volna, hogy ilyesmi egyszer Szerbiában is lesz. Szeretnék köszönetet mondani a német államnak, a német népnek, és önnek, Geisel úr, amiért hatalmas összeget fektettek be, hogy itt egy ilyen gyárat építsenek.”

A Boysen ünnepélyes gyáravatóján jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is. Ebben a gyárban a technológiai fejlesztés olyan mértékű automatizálása valósult meg, ami lehetővé teszi a fémből készült alkatrészek legösszetettebb gyártási folyamatának elvégzését az autóipar számára - mondta Pásztor.

„Szerintem ez azért fontos, mert hihetetlen nagy hozzáadott értéket termel, azért fontos, mert egy ilyen gyárnak a megjelenése továbbviszi egy városnak a jó hírét, egy ilyen vállalkozásnak a megjelenése, amely 70 milliót fektetett be, és hosszútávú fejlesztési céljai vannak, azt eredményezi, hogy az ő partnereik is ide fognak jönni.”

Az ünnepi beszédek végén jelképesen üzembe helyezték az új szabadkai kipufogógyárat.

Boysen Abgassysteme Kft.
Boysen kipufogógyártó cég
Szabadka
felavatás
Aleksandar Vučić
Rolf Dieter Geisel
Thomas Schieb
Pásztor István

Most

Népszerű