Ugrás a tartalomra
TANJUG/ANDRIJA VUKELIC/an

Rekordszámú új fertőzött Szerbiában

2020-07-26
16:49
2020-07-26
17:57
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt 24 órában regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet az országban a koronavírus szerbiai megjelenése óta. Ezúttal összesen 467-et. 8 személy belehalt a kór szövődményeibe.

Lélegeztetőgépen 169-en vannak. Az elmúlt 24 órában 10.381 koronavírus tesztet végeztek el az országban. Kórházban jelenleg 4568 embert kezelnek.

Több mint 23 ezer fertőzöttet vettek eddig nyilvántartásba. Az elhunytak száma a járvány kezdete óta 534. A vírus megjelenése óta Szerbiában több mint 621 ezer tesztet végeztek el.

A válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján Darija Kisić Tepavčević elmondta, a rekorszámú új fertőzött ellenére van némi remény az optimizmusra. A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese arra is rámutatott, hogy csökken a súlyos klinikai kórképet mutató betegek száma.

Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese: „Az utóbbi napokban csökkent azoknak a száma, akiknek a klinikai kórképe megkívánja a kórházi kezelést. Ugyancsak megfigyelték azt is, hogy csökken a vizsgálatok száma a Covid-rendelőkben is.”

A fertőzés terjedésének szempontjából továbbra is Belgrádban a legsúlyosabb a helyzet. A szerb fővárost követi a sorban Kragujevac, majd Újvidék.

Mijomir Pelemiš járványügyi szakorvos a koronavírus sajátosságairól is beszélt: „Mivel folyamatosan írnak erről, minden napra jut egy új szenzáció. A vírus megtámadja ezt a szervet, a vírus megtámadja azt a szervet. Hadd mondjam el azonnal, hogy ez sok vírusra jellemző, nem csak erre a vírusra. Ezt a vírust úgy ismertük meg, hogy tüdőgyulladást okoz, majd egy idő múlva elkezdte támadni a veséket, az idegrendszert és a heréket is. A vírusok többsége ezt csinálja, ez nem újdonság a virológiában.”

A válságstáb tagjai arra is felhívták a figyelmet, hogy Szerbia távol áll a kollektív immunitástól, ezért továbbra is ajánlott a védőmaszk használata és a távolságtartás. A gyermekek védelmére is kiemelt figyelmet kell fordítani jegyezték meg, hiszen a vírus őket sem kerüli el. A Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központban 12 gyereket kezelnek, Nišben és Šabacon pedig 3-3-t.

Szerbia
koronavírus
fertőzöttek
rekord

Most

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.