Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

„A remény, a bizakodás itt van közöttünk!”

2021.06.06
16:29
2021.06.26
12:17
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos népzenei műsorral és szentmisével emlékeztek meg Kupuszinán Trianon 101. évfordulójáról.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ünnepi szentmisével kezdődött a nyugat-bácskai megemlékezés, a kupuszinai Szent Anna-templomban. A helyiek szerint a több százéves tradícióval rendelkező település lakói nagyon összetartóak és mind a mai napig őrzik hagyományaikat.

Siplika Mária, Kupuszina: „Vannak, akik elmentek. Elég sokan elmentek sajnos, de mi szeretnénk, ha azok újra visszajönnének és itt élnének velünk együtt, és a fiatalok tovább itt maradnának és élne ez a falu tovább úgy, mind ezekkel a szép hagyományokkal, szokásokkal. Ilyen nincs is máshol, mint itt, Kupuszinán.”

Az eseményen hagyományos kupuszinai menyasszony búcsúztatót mutatott be a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tánccsoportja.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A nyugat-bácskai központi megemlékezésen többek között a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői koszorúzták meg a tavaly készült Turul-szobrot, amelyet a trianoni békediktátum 100. évfordulójára állítottak.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a kupuszinai emlékezés azt üzeni, hogy a remény, a bizakodás itt van közöttünk.

„Lehet-e szebb, jelképesebb üzenete a továbbélés reményének, a bizakodásnak, hogy hamarosan, a lakodalom után ez az ifjú pár a bölcsőt fogja ringatni, és valahol ez a táj, akik elmentek innen, azokkal újra benépesül, akik pedig itthon maradnak, még jobban érzik, hogy ez a szülőföld a miénk.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató korábbi győztese egy gyimesi kesergő népdallal emlékezett meg Trianon 101. évfordulójáról.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A kesergő magában hordozza mindazt, ami fáj az embereknek a múlttal kapcsolatban, az aktuális családi helyzetükkel, a vágyakozásukkal kapcsolatban - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Nekem az a meggyőződésem továbbra is, hogy a vajdasági magyar közösség egy életerős közösség, becsüli önmagát, megpróbál önmagával szót érteni, kiveti magából azokat, akik megpróbálják a sorait megbontani, becsüli a többieket, a velünk együtt élőket, és ezt várja el tőlük akkor, amikor abban gondolkodik, hogy közösen építsen jövőt azon a szülőföldön, amit a jó Isten nekünk adott.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A megemlékezés koszorúzással zárult, ahol a helyi szervezetek mellett a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviselői elhelyezték koszorúikat a templom mögötti Turul-szobornál.

Nyugat-Bácska
Kupuszina
Bácskertes
Turul-szobor
elnök
Vajdasági Magyar Szövetség
Trianon
101
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Pásztor István

Most

21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 21:45

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű