Ugrás a tartalomra

Rendezgetik a sírokat a szabadkaiak - Közelednek az ünnepek

2017.10.08
14:43
2017.10.08
17:18
Forrás
Pannon RTV
A vasárnapi szép időben sokan mentek a Bajai úti temetőbe.

Nagy volt a forgalom a hétvégén a temetők környékén. Sokan már a közelgő Mindenszentekre és Halottak napjára készülnek. Egyre több a virágárus is a sírkerteknél, egyelőre azonban csak kevesen visznek virágot a sírokra, legtöbben elhunyt családtagjaik örök nyugvóhelyét teszik rendbe ilyenkor, és sajnos az is előfordul, mint minden évben, hogy a virágok eltűnnek a sírokról.

Három héttel Mindenszentek és Halottak napja előtt a szabadkai és környékbeli sírkertekben már nagyban rendezgetik az emberek szeretteik örök nyugvóhelyeit. A vasárnap délelőtti szép időt kihasználva a Bajai úti temetőbe is sokan kilátogattak.

Sokan kerti szerszámokkal, locsolókannával, virággal érkeztek, mások már mécseseket is hoztak. Zigyár Verona 86 éves. Lányával a férje és fia sírját szépítgették vasárnap.
„- Itt a temetőben rendbetesszük a sírokat, imádkozunk értük, egy kicsit sírunk, aztán keresztül megy rajtunk, és könnyebb.
- Sokszor előfordul, hogy a temetőből lopják a virágokat?
- Lopják, lopják. Éntőlem is sokat elloptak. De akkor én öntök olajat a vázába és mikor kiveszi, akkor olajos a keze és akkor elhajítja. Úgyhogy, akkor utána nem bántották, rájöttek, hogy van benne olaj.”

Az idős asszony hozzátette: méltatlan dolog ellopni azt a virágot, amit az ember azért visz a temetőbe, hogy könnyítsen a lelkén.

Ilyenkor az emberek körülkapálják a sírok mentét, ápolják és öntözgetik az elültetett virágokat.

Legjobb időben rendbe tenni a sírokat, mert az időjárás kiszámíthatatlan - mondja Domonkos Irén.
„- Attól félünk, hogy az idő milyen, úgyhogy az idő most megfelel, megtisztítjuk őket, és a lelkiismeret nyugodt, hogy tisztán vannak az elhunytak, és rendbe van téve a sírjuk.
- Attól nem félnek, hogy ellopják a virágokat?
- Most attól, hogy ellopják, most ha Halottak napja, ha nem, itt ebben a temetőben sajnos lopnak. Mi a tiszteletünket megadjuk, most ha ellopják, ellopják.”

Az emberek ilyenkor is visznek virágot a sírokra, miközben rendezik azokat, azután az ünnepekre megint hoznak frisset, és mécsest gyújtanak. A temetők közelében egyre több a virágárus, de egyelőre kevesen vásárolnak náluk, pedig szép nagy csokrok kaphatók mindössze száz dinárért. „A krizantémot viszik most már jobban, eddig vitték a vasrózsát, a dáliát, ami volt, most majd viszik a krizantémot, ami csokrokban van, az olcsóbb, ami majd lesz nagyobb krizantém, amit az ünnepekre visznek, azt remélem lesz 100 dinár szála.”

Károlyi László nem csak Halottak napján, hanem minden hétvégén Újvidékről jár haza, hogy virágot vigyen szerettei nyugvóhelyére. „Apámnak, meg a mostohaapámnak a sírjára minden vasárnap kihozunk virágot.”

Várhatóan az ünnepekre a Bajai úti temető kerítése egy részének felújítása is befejeződik.

temető
sír
virág
mindenszentek
halottak napja

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.
09:36, Frissítve: 09:56

Határtalan advent

Teljesen megtelt az adai színházterem Fehér Nóra színész-énekes élőzenés adventi jótékonysági koncertjére. Az esemény immár több éve varázsolja szebbé az ünnepvárás időszakát a községben.

Népszerű