Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Rendezték a szeméttelepet Tordán

2020.08.04
15:50
2020.08.04
16:52
Forrás
Pannon RTV
Évtizedes probléma oldódott meg a bánáti Tordán. Sikerült rendbe azt a szeméttelepet, amely évtizedek óta rontotta a falu bejáratának a kinézetét.

A felhalmozódott szemetet agyagréteggel takarták le, körbeárkolták és bekamerázták.

Pannon RTV/ Lukács Attila

Az egykori tordai téglagyár területén évtizedek óta annyi szemét halmozódott fel, hogy néha már az útra is jutott belőle. Szeles időkben pedig a környező földeket csúfította. Begaszentgyörgy község támogatásával most rendbe hozták az öthektárnyi területet.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Elmondhatjuk most, hogy egy olyan rendezett szeméttelepünk van, amely nincs a környéken sehol sem. Hisz teljesen kitakarították a szemetet, földdel fedték be a szemetet. Árkot húztak az út mellé. Ugyanakkor egy bekötőutat csináltak, amely egészen a szeméttelepnek a szélére vezet.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A terület be lett kamerázva, a szemétlerakást pedig a mezőőr ellenőrzi.

Matyis József, mezőőr, Torda: „A szemetet csakis a belső oldalra lehet hordani. Pótkocsival, vagy leöntik, és csak olyan szemetet, amit a „főszemetes” nem visz el. Tehát a begaszentgyörgyi EKOS, amit nem visz el: az ilyen főleg törmelék, gally, fokhagymaszár, stb. Amit azok nem visznek el, azt lehet ide kihozni.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

Remélhetőleg ezen túl majd mindenki a szeméttelepre viszi azt, amitől meg akar szabadulni és nem a határban önti ki a szemetet - mondják a helyiek.

Kiss Kornélia, falugazdász, Torda: „Most, hogy sikerült rendeznünk, így reméljük, hogy a határban lévő kisebb, úgymond illegális szemétkupacok és halmok is, amelyek különféle kanálisokban, gödrökben találhatóak ezáltal majd megszűnnek, és az emberek megszokják majd a rendszert, és a mostani rendezett szeméttelepre hordják majd az építkezési hulladékot.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A szeméttelep kizárólag a tordai polgárok részére lett felújítva, és szó sincs arról, hogy esetleg a környező településekről is ide hordják majd a szemetet.

Torda
szeméttelep
Dobai János

Most

10:26

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 09:55

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.