Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Rendezték a szeméttelepet Tordán

2020-08-04
15:50
2020-08-04
16:52
Forrás
Pannon RTV
Évtizedes probléma oldódott meg a bánáti Tordán. Sikerült rendbe azt a szeméttelepet, amely évtizedek óta rontotta a falu bejáratának a kinézetét.

A felhalmozódott szemetet agyagréteggel takarták le, körbeárkolták és bekamerázták.

Az egykori tordai téglagyár területén évtizedek óta annyi szemét halmozódott fel, hogy néha már az útra is jutott belőle. Szeles időkben pedig a környező földeket csúfította. Begaszentgyörgy község támogatásával most rendbe hozták az öthektárnyi területet.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Elmondhatjuk most, hogy egy olyan rendezett szeméttelepünk van, amely nincs a környéken sehol sem. Hisz teljesen kitakarították a szemetet, földdel fedték be a szemetet. Árkot húztak az út mellé. Ugyanakkor egy bekötőutat csináltak, amely egészen a szeméttelepnek a szélére vezet.”

A terület be lett kamerázva, a szemétlerakást pedig a mezőőr ellenőrzi.

Matyis József, mezőőr, Torda: „A szemetet csakis a belső oldalra lehet hordani. Pótkocsival, vagy leöntik, és csak olyan szemetet, amit a „főszemetes” nem visz el. Tehát a begaszentgyörgyi EKOS, amit nem visz el: az ilyen főleg törmelék, gally, fokhagymaszár, stb. Amit azok nem visznek el, azt lehet ide kihozni.”

Remélhetőleg ezen túl majd mindenki a szeméttelepre viszi azt, amitől meg akar szabadulni és nem a határban önti ki a szemetet - mondják a helyiek.

Kiss Kornélia, falugazdász, Torda: „Most, hogy sikerült rendeznünk, így reméljük, hogy a határban lévő kisebb, úgymond illegális szemétkupacok és halmok is, amelyek különféle kanálisokban, gödrökben találhatóak ezáltal majd megszűnnek, és az emberek megszokják majd a rendszert, és a mostani rendezett szeméttelepre hordják majd az építkezési hulladékot.”

A szeméttelep kizárólag a tordai polgárok részére lett felújítva, és szó sincs arról, hogy esetleg a környező településekről is ide hordják majd a szemetet.

Torda
szeméttelep
Dobai János

Most

14:49, Frissítve: 15:02

Ülésezett a magyarkanizsai KKT

26 millió dinárral növekedett Magyarkanizsa község költségvetése január és szeptember között a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Egyebek között erről is szó esett a Községi Képviselő-testület ülésén.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.