Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Rendhagyó módon tartották meg az anyanyelv nemzetközi napját Antalfalván

2021.02.21
18:34
2021.02.21
19:44
Forrás
Pannon RTV
A művelődési műsor helyett képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

Ma ünnepeljük az anyanyelv nemzetközi napját. Antalfalván igyekeznek minden évben megemlékezni erről a napról. A szervezők célja felhívni a figyelmet az anyanyelv és a többnyelvűség jelentőségére. A járványügyi intézkedések miatt az eseményt idén rendhagyó módon tartották meg.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az UNESCO 1999-ben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává. Az antalfalvi ünnepség főszervezője a kezdetektől fogva Pavel Babka. „Nem választhatjuk meg a szüleinket, az anyanyelvet mindenki úgy kapja, ahogy. De láthattuk, ha valaki bárhol a világon megszületik és a kisebbségi nyelvet beszéli, annak a személynek nagyobb szüksége van arra, hogy megkeresse a lehetőséget, hogy megértesse magát a többségi nemzettel.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Antalfalva egy többnemzetiségű önkormányzat, ahol szlovákok, szerbek, románok és magyarok is élnek. A nemzeti közösségek megőrizték jellegzetes tájszólásukat is. A községben a magyarok zöme Torontálvásárhelyen él. Horti László, igazgató, József Attila Művelődési Otthon, Torontálvásárhely: „Azt nem mondhatom, hogy külön ápoljuk és külön foglalkozunk vele, de viszont a mindennapi beszédben ez benne van. Akarva vagy akaratlanul a mai napig így él és büszkék vagyunk erre.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Idén a járványhelyzet miatt a művelődési műsor elmaradt, helyette képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

Antalfalva
anyanyelv
anyanyelv nemzetközi napja

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.