Ugrás a tartalomra

Rendhagyó módon tartották meg az anyanyelv nemzetközi napját Antalfalván

2021.02.21
18:34
2021.02.21
19:44
Forrás
Pannon RTV
A művelődési műsor helyett képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

Ma ünnepeljük az anyanyelv nemzetközi napját. Antalfalván igyekeznek minden évben megemlékezni erről a napról. A szervezők célja felhívni a figyelmet az anyanyelv és a többnyelvűség jelentőségére. A járványügyi intézkedések miatt az eseményt idén rendhagyó módon tartották meg.

Az UNESCO 1999-ben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává. Az antalfalvi ünnepség főszervezője a kezdetektől fogva Pavel Babka. „Nem választhatjuk meg a szüleinket, az anyanyelvet mindenki úgy kapja, ahogy. De láthattuk, ha valaki bárhol a világon megszületik és a kisebbségi nyelvet beszéli, annak a személynek nagyobb szüksége van arra, hogy megkeresse a lehetőséget, hogy megértesse magát a többségi nemzettel.”

Antalfalva egy többnemzetiségű önkormányzat, ahol szlovákok, szerbek, románok és magyarok is élnek. A nemzeti közösségek megőrizték jellegzetes tájszólásukat is. A községben a magyarok zöme Torontálvásárhelyen él. Horti László, igazgató, József Attila Művelődési Otthon, Torontálvásárhely: „Azt nem mondhatom, hogy külön ápoljuk és külön foglalkozunk vele, de viszont a mindennapi beszédben ez benne van. Akarva vagy akaratlanul a mai napig így él és büszkék vagyunk erre.”

Idén a járványhelyzet miatt a művelődési műsor elmaradt, helyette képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

Antalfalva
anyanyelv
anyanyelv nemzetközi napja

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.