Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Rendhagyó szentmise - 26 fiatal részesült a bérmálás szentségében

2019-12-01
15:15
2019-12-01
22:41
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán Bábel Balázs, a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegye érseke szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Rendhagyó, ünnepi szentmisével kezdődött az új liturgikus év a szabadkai Ferences templomban. Advent első vasárnapjának ünnepén 26 szabadkai és környékbeli magyar és horvát ajkú fiatal részesült a bérmálás szentségében, amit Bábel Balázs a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegye érseke szolgáltatott ki az alkalmi szentmisén.

A vasárnap délelőtti szentmisén teljesen megtelt Szabadka legrégebbi temploma. A bérmálkozók mellett ott álltak a bérmaszülők, a felkészítő papok, hitoktatók, a rokonok, a barátok. A fiatalok megilletődötten fogadták el a kalocsai érsektől a Szentlélek közlésének szentségét. Percsics Petra: A bérmálás nekem a felnőtté válást jelenti, és az egyházi élet megerősítése.”

A hét szentség közül a második, csak egyszer kiszolgáltatható élő szentség a bérmálás. A szabadkai gyakorlat szerint őszi bérmálási időszak is van. Szakály József, plébános, Szabadka: „Pont az érsek úr személye miatt különleges ez a bérmálás, hiszen ezer éves anyaegyházmegyénkhez való tartozásunkat erősíti az ő jelenléte, aki oly sokat tesz, nemcsak imájával, hanem példájával és segítő jó szándékával is, hogy törődjön a határon túli magyar hívekkel, különösképpen Bácska hívő népével.”

A kalocsai érsek arra hívta fel a bérmálkozók figyelmét, hogy miután immár Jézus Krisztus küldötteivé lettek, feladatukká vált, hogy biztosítsák az apostoli anyaszentegyház folytonosságát. Bábel Balázs homíliájában Kosztolányi Dezsőt idézte. „Itt adva volt, hogy a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, akinek pont az egyházi évhez való gyönyörű szép gondolatmenete, amiből csak egy kis részletet olvastam föl, ami az Adventre és általában az egyházi évre vonatkozik. Úgy gondolom ide illett, és ebből indítottam azt a gondolatot, hogy a fény emberei azok a jótettekben, a Krisztus követésben, élik meg a megbérmáltságukat, a felnőtté vált keresztény életformájukat.”

A bérmálkozók megélhették a lelki derű és üdvösség érzését - hangzott el a szentmisén. A bérmálás szentségét kiszolgáltató kalocsai érseket a Bácsi vár kapuját ábrázoló képpel ajándékozták meg a bérmálkozók, illetve a Szabadkai Egyházmegye, és ezzel azt üzenték: a kapu arra való, hogy belépjenek rajta.

Bábel Balázs
templom
érsek
bérmálás

Most

Népszerű