Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Réteges öltözködés, vitaminok, friss levegő - Vigyázzunk, meg ne fázzunk!

2021.10.26
21:51
2021.10.26
21:57
Forrás
Pannon RTV
Itt az ősz és a légúti megbetegedések időszaka. Az influenza ellen is védekezhetünk védőoltással, megfelelő táplálkozással, elegendő testmozgással és odafigyeléssel pedig növelhetjük ellenálló-képességünket.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Egy mögöttünk álló esős hét után újra naposak a délutánok, de hajnalban fagypont körüli hőmérsékletek is vannak. Ehhez a változó időjáráshoz a megfelelő, réteges öltözködéssel tudunk igazodni.

Ružica Kuzmanovski, Újvidék: „Réteges öltözés, rtanji tea, sok gyümölcs és zöldség. Minden reggel fél citrom kifacsarva langyos vízbe, és igyekszek, hogy változatos legyen a táplálkozás. Zöldség, gyümölcs és természetesen protein is, hús és minden. Most voltam jelentkezni, ma délután fogom felvenni az influenza elleni védőoltást. Már öt-hat éve felveszem, és elég hatékonynak mutatkozott.”

A napos, de kellemesen hűvös időt kihasználják szülők, gyerek, és persze a nagyszülők, az unokák is a szabadban tartózkodásra. A friss levegőről a kellemetlen hidegek beköszöntével sem szabad megfeledkezni. Szervezetünk ellenálló-képességét nem a szobában növeljük.

Vladislava Damjanović, Újvidék:

„ Kijárunk, napozunk, vitaminok, mármint gyümölcs és zöldség, néha C-vitamin. Úgy nézem, hogy felöltözzek, most például a mellényemen ülök.
- Hogyan öltözzünk ilyen változó időjárásban?
- Rétegesen. Több réteg, ugyebár. Ha megy valahova, vigyen hátizsákot, és abba bele lehet rakni a felesleget, majd később fel lehet venni.”

Slobodan Damjanović, Újvidék: „Eléggé szeretek sétálni, mozogni, és elég lazán öltözködök, függetlenül attól, hogy hideg van vagy sem. Nekem a tél nem unalmas, jobban szeretem, mikor hidegebb van, mint amikor melegebb. Ha nagyon meleg van, akkor izzadok, ez pedig most pont megfelel. Szeretek akkor is sétálni, mikor fúj a szél és esik az eső, ez egyáltalán nem hat ki rám, nem egy különös teher az öltözködés szempontjából.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A testmozgás egészségügyi jelentőségére egész évben rámutatnak, és ez hatványozottan érvényes az őszi időszakban. Akár a kis intenzitású, benti edzésekkel is sokat javíthatunk szervezetünk ellenálló-képességén.

Vladimir Đurić, személyi edző, Újvidék: „A fizikai aktivitás nagyon jelentős az egészség szempontjából. Egyrészt egyensúlyba hozzuk az erőt az aerob kapacitással, másrészt a légzőszervek, szív- és érrendszer is sokkal jobban működik, mikor fizikailag aktívak vagyunk. Azáltal, hogy fizikailag aktívak vagyunk, kevésbé van arra szükségünk, hogy az orvosokat látogassuk, valamint a napi tevékenységeinket is sokkal könnyebben elvégezzük, mintha nem lennénk aktívak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Egész évben ügyelnünk kell egészségünkre, és akkor ezt az időszakot is felkészültebben várja be az immunrendszerünk. Nagyon fontos az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás: friss zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hús- és tejtermékek - javasolja dr. Túró Lídia járványügyi szakorvos. Úgyszintén fontos az elegendő folyadékbevitel is, de arra is ügyeljünk, hogy kerüljük a minőségtelen, mesterséges ételeket, a túl sok zsírt és cukrot. Emellett arra is ügyeljünk, hogy milyen a környezet, amelyben tartózkodunk.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések egyébként is jók. A megfelelő személyes higiénia, tisztálkodás, fertőtlenítés, maszkviselés az influenzától és egyéb betegségektől is védenek minket és másokat.

vitamin
Újvidék
influenza
oltás
Túró Lídia
öltözködés

Most

Népszerű