Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Ringató foglalkozások Dél-Bánátban

2020.02.23
07:12
2020.02.23
16:02
Forrás
Pannon RTV
A dél-bánáti szórványközösségekbe is eljutott a Ringató program, avagy zenei nevelés a legkisebbek számára.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A képzett foglalkozásvezetők a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából Hertelendyfalván és Versecen is várták a kisgyermekeket és szüleiket.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Félévestől hároméves gyerekekkel érkeztek az anyukák, nagymamák a Ringató program első, bemutatkozó foglalkozására, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületbe. Pál Ivana édesanyjával és két kisgyermekével jött. Nem beszéli a magyar nyelvet, de kíváncsi volt a foglalkozásokra: „Nagyon érdekes volt. Még soha nem láttunk hasonlót. Örülök, hogy részt vettem ebben, új dalokat tanultunk meg, és azt, hogy hogyan lehet foglalkozni a gyermekekkel.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A Ringató programban eredetileg három éves korig foglalkoznak a legkisebbekkel, de a szórványban - tekintettel a közösség alacsony lélekszámára - öt éves korig fogadják a gyerekeket. A dél-bánáti szórványtelepüléseken Takács Zsuzsanna vezeti a foglalkozásokat: „A Ringató programoknak egy szigorúan meghatározott rendje van, tehát itt ölbéli, népi gyermekjátékokat, a magyar népdalokból merítünk dalokat, és azokat énekeljük együtt a szülőkkel és a gyerekekkel. Ezenkívül vannak műdalok és más népek dalait is énekeljük. Nagyon szeretik a gyerekek ezeket a kis ölbéli játékokat, höcögtetőket, kacagtatókat, lovagoltatókat. Nagyon élvezik a szülők is meg a gyerekek is. Ezen kívül a foglalkozás-vezető, aki tud hangszeren játszani, az a hangszert is hoz. Nemcsak egyet, több hangszert is bemutatunk, és ez a gyerekeknek nagyon érdekes.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A Ringató program keretében végzett foglalkozás több készséget fejleszt a kisgyerekeknél – mondta el Hardi Klemm Katalin, aki ismertette azokat a hangszereket, segédeszközöket, amelyeket foglalkozás közben használnak: „Hoztam a csellómat, különböző csörgőket, furulyákat, triangulumot, dobokat, ezek mind a nagyon érdekesek a gyerekeknek. Nagyon szeretik kipróbálni őket. A Ringató könyveket is elhoztuk megmutatni.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A Ringató programot Hertelendyfalva után Versecen is bemutatták.

Ringató
Hertelendyfalva
Versec
Magyar Nemzeti Tanács

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű