Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Robotok a mindennapokra és ünnepekre is

2022.04.30
08:12
2022.04.30
16:35
Forrás
Pannon RTV
Sikeresek voltak a vajdasági diákok az Edu Robotics Cup robot programozó versenyén. A szerbiai díjkiosztót a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartották. A megmérettetésre 26 csapat és több mint 70 diák jelentkezett Vajdaságból.

A cél az volt, hogy a fiatalok saját maguk által programozott robotokat építsenek, amelyek képesek ellátni különböző feladatokat. A verseny témája a karácsony volt, mivel a felkészülési időszak a téli hónapokban zajlott. Solymosi Virág és csapata egy rajzoló robotot készített: „Robot a karjaival rajzolt. Bele kellett rakni egy ceruzát, azzal rajzolt mintákat, amelyek a karácsonyfára kerültek.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Námesztovszki Sára forró csokoládét keverő robotjával nyert. Arról beszélt, hogyan jött az ötlet: „Egyszer, amikor családdal moziztunk, kevergettük a forró csokit és rájöttünk milyen jó lenne, ha nem nekünk kellene kevergetni a forró csokoládét.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A csapatok a közös munka során nemcsak programozni vagy robotot építeni tanultak meg, hanem fejleszthették probléma megoldó készségüket is, mondta a minimanók csoport mentora, Bakos Tímea: „A gyerekek nagyon szépen tudnak együtt dolgozni. Nagyon szívesen csinálják ezt. Igazából csak utat kellett nekik mutatni.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy annak idején azért vágtak bele ebbe a projektbe, mert biztosak voltak benne, hogy a vajdasági diákok az informatika terén is tehetségesek. Ma már ezt, a versenyen elért eredmények is bizonyítják: „Újfajta modern tartalmat visz a gyerekek életébe, az iskola életébe. Azt bizonyítja, hogy tehetségesek a gyerekeink és elkötelezettek a pedagógusaink. És azt bizonyítja, hogy a szülőknek is fontos hogy időt, energiát szánjanak arra, hogy a gyerekek meg tudják mutatni azt a tehetséget, amit magukban hordoznak.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Námesztovszki Zsolt a verseny szerbiai koordinátora a megmérettetés részleteiről, hátteréről beszélt: „A gyerekeknek az volt a feladata, hogy építsenek egy robotot, ezt programozzák, de végeztek kutatást is. Felmértek, megkérdezték a társaikat. Utána jártak a dolgoknak. A harmadik része egy videó konferencia volt, ahol a bírók és a szervezők felhívták őket és rákérdeztek a projekt egy-egy részére. ”

Pannon RTV/Gál Hermina

Námesztovszki Zsolt reméli, hogy a jövőben már élőben is megvalósulhat a verseny, mivel erre az elmúlt évek nehézségei miatt nem volt lehetőség.

MTTK
Námesztovszki Zsolt
Pásztor István
robotikaverseny

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.