Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Robotok a mindennapokra és ünnepekre is

2022.04.30
08:12
2022.04.30
16:35
Forrás
Pannon RTV
Sikeresek voltak a vajdasági diákok az Edu Robotics Cup robot programozó versenyén. A szerbiai díjkiosztót a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartották. A megmérettetésre 26 csapat és több mint 70 diák jelentkezett Vajdaságból.

A cél az volt, hogy a fiatalok saját maguk által programozott robotokat építsenek, amelyek képesek ellátni különböző feladatokat. A verseny témája a karácsony volt, mivel a felkészülési időszak a téli hónapokban zajlott. Solymosi Virág és csapata egy rajzoló robotot készített: „Robot a karjaival rajzolt. Bele kellett rakni egy ceruzát, azzal rajzolt mintákat, amelyek a karácsonyfára kerültek.”

Námesztovszki Sára forró csokoládét keverő robotjával nyert. Arról beszélt, hogyan jött az ötlet: „Egyszer, amikor családdal moziztunk, kevergettük a forró csokit és rájöttünk milyen jó lenne, ha nem nekünk kellene kevergetni a forró csokoládét.”

A csapatok a közös munka során nemcsak programozni vagy robotot építeni tanultak meg, hanem fejleszthették probléma megoldó készségüket is, mondta a minimanók csoport mentora, Bakos Tímea: „A gyerekek nagyon szépen tudnak együtt dolgozni. Nagyon szívesen csinálják ezt. Igazából csak utat kellett nekik mutatni.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy annak idején azért vágtak bele ebbe a projektbe, mert biztosak voltak benne, hogy a vajdasági diákok az informatika terén is tehetségesek. Ma már ezt, a versenyen elért eredmények is bizonyítják: „Újfajta modern tartalmat visz a gyerekek életébe, az iskola életébe. Azt bizonyítja, hogy tehetségesek a gyerekeink és elkötelezettek a pedagógusaink. És azt bizonyítja, hogy a szülőknek is fontos hogy időt, energiát szánjanak arra, hogy a gyerekek meg tudják mutatni azt a tehetséget, amit magukban hordoznak.”

Námesztovszki Zsolt a verseny szerbiai koordinátora a megmérettetés részleteiről, hátteréről beszélt: „A gyerekeknek az volt a feladata, hogy építsenek egy robotot, ezt programozzák, de végeztek kutatást is. Felmértek, megkérdezték a társaikat. Utána jártak a dolgoknak. A harmadik része egy videó konferencia volt, ahol a bírók és a szervezők felhívták őket és rákérdeztek a projekt egy-egy részére. ”

Námesztovszki Zsolt reméli, hogy a jövőben már élőben is megvalósulhat a verseny, mivel erre az elmúlt évek nehézségei miatt nem volt lehetőség.

MTTK
Námesztovszki Zsolt
Pásztor István
robotikaverseny

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű