Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Robotok a mindennapokra és ünnepekre is

2022.04.30
08:12
2022.04.30
16:35
Forrás
Pannon RTV
Sikeresek voltak a vajdasági diákok az Edu Robotics Cup robot programozó versenyén. A szerbiai díjkiosztót a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartották. A megmérettetésre 26 csapat és több mint 70 diák jelentkezett Vajdaságból.

A cél az volt, hogy a fiatalok saját maguk által programozott robotokat építsenek, amelyek képesek ellátni különböző feladatokat. A verseny témája a karácsony volt, mivel a felkészülési időszak a téli hónapokban zajlott. Solymosi Virág és csapata egy rajzoló robotot készített: „Robot a karjaival rajzolt. Bele kellett rakni egy ceruzát, azzal rajzolt mintákat, amelyek a karácsonyfára kerültek.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Námesztovszki Sára forró csokoládét keverő robotjával nyert. Arról beszélt, hogyan jött az ötlet: „Egyszer, amikor családdal moziztunk, kevergettük a forró csokit és rájöttünk milyen jó lenne, ha nem nekünk kellene kevergetni a forró csokoládét.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A csapatok a közös munka során nemcsak programozni vagy robotot építeni tanultak meg, hanem fejleszthették probléma megoldó készségüket is, mondta a minimanók csoport mentora, Bakos Tímea: „A gyerekek nagyon szépen tudnak együtt dolgozni. Nagyon szívesen csinálják ezt. Igazából csak utat kellett nekik mutatni.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy annak idején azért vágtak bele ebbe a projektbe, mert biztosak voltak benne, hogy a vajdasági diákok az informatika terén is tehetségesek. Ma már ezt, a versenyen elért eredmények is bizonyítják: „Újfajta modern tartalmat visz a gyerekek életébe, az iskola életébe. Azt bizonyítja, hogy tehetségesek a gyerekeink és elkötelezettek a pedagógusaink. És azt bizonyítja, hogy a szülőknek is fontos hogy időt, energiát szánjanak arra, hogy a gyerekek meg tudják mutatni azt a tehetséget, amit magukban hordoznak.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Námesztovszki Zsolt a verseny szerbiai koordinátora a megmérettetés részleteiről, hátteréről beszélt: „A gyerekeknek az volt a feladata, hogy építsenek egy robotot, ezt programozzák, de végeztek kutatást is. Felmértek, megkérdezték a társaikat. Utána jártak a dolgoknak. A harmadik része egy videó konferencia volt, ahol a bírók és a szervezők felhívták őket és rákérdeztek a projekt egy-egy részére. ”

Pannon RTV/Gál Hermina

Námesztovszki Zsolt reméli, hogy a jövőben már élőben is megvalósulhat a verseny, mivel erre az elmúlt évek nehézségei miatt nem volt lehetőség.

MTTK
Námesztovszki Zsolt
Pásztor István
robotikaverseny

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.