Ugrás a tartalomra
Pixabay/LukeL

A Roma Bátorság és Ifjúság Napja van

2021.05.16
12:58
Forrás
index.hu
Ez a nap azoknak a cigányoknak állít emléket, akik 77 éve fellázadtak a nácik ellen azért, hogy megvédjék a gyermekeiket a haláltól.

Tettük az utókor számára is fontos üzenetet közvetít. A nácik 1944. május 16-án tervezték kivégezni a cigánytáborban elkülönített romákat. A táborparancsnok tervéről azonban tudomást szerzett egy lengyel politikai fogoly, aki egy nappal korábban beavatta a romákat. A SS-tisztek gongszóra megkezdték volna a foglyok kiterelését, de a barakkokból senki nem jött elő. Bementek, hogy kiparancsolják az embereket. A cigányok azonban felkészülten, kövekkel, késsel, ásókkal, ormótlan fegyverekkel a kezükben várták őket bent. A gépfegyveres katonák nem tudtak mit csinálni, visszavonultak. A cigányláger még bő három hónapig haladékot kapott.

Roma Bátorság és Ifjúság Napja

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.