Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Romlik a járványhelyzet Szerbiában: 6224 új fertőzött, 55 áldozat

2020-11-30
14:57
2020-12-01
16:01
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az elmúlt 24 órában 17 093 személyt teszteltek, akik közül 6224 lett pozitív. Tegnap ez a szám 6179 volt. A halottak száma is jelentős, 55-en vesztették el a harcot a kórral szemben.

16:20 - Immár 150 koronavírusos beteget kezelnek a Szabadkai Közkórház covid-részlegein. Az egészségügyi intézményben egy nap alatt 58 személyt vizsgáltak meg, közülük 16 beteg szorul kezelésre, benntartották őket a kórházban. Az elmúlt 24 óra alatt 3 pácienst engedtek haza. A szabadkai kórházban jelenleg 18 személy kap intenzív ellátást, közülük 13-an mesterséges lélegeztetésre szorulnak - tájékoztatnak az illetékesek.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

16:15 - A mai napon nyilvántartásba vett 6224 koronavírusos esetből a legtöbbet, 1503-at, Belgrádban regisztráltak. A szerb fővárost Újvidék követi, 534 esettel, majd Kragujevac következik 278 beteggel. Nišben 223, Kraljevóban 222, Nagybecskereken 129, Pancsován és Szabadkán településenként 113, míg Valjevóban 107 pozitív esetet regisztráltak.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

16:00 - A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény 32 óvópedagógusa van betegszabadságon a covid-19 vírusfertőzés, illetve a fertőzöttekkel való érintkezés miatt. A munka zavartalan folytatása érdekében a múlt héten a városvezetés utasítást adott ki, amely szerint csak azok a gyermekek mehetnek óvodába, akiknek mindkét szülője nélkülözhetetlen a munkahelyén. Így az intézmény óvodáiba járó gyermekek száma 1700-ra csökkent, az eddigi 4300 helyett. 

Pannon RTV

15:50 - Ideiglenesen bezár három szabadkai egészségház. A járványhelyzet miatt nem fogad betegeket az egyetemista-rendelő, valamint a zorkai és a radanovaci egészségház. Fontos, hogy légúti panaszokkal és koronavírus-gyanúval csak a két kijelölt helyen lehet jelentkezni: a Harambašić és a Kumičić utcában. A Ruđer Bošković utcai rendelőben ezentúl csak belgyógyászati esetekkel foglalkoznak.

Pannon RTV/ Dobó Krisztián

15:00 - Az elmúlt 24 órában 17 093 személyt teszteltek, akik közül 6224 lett pozitív. Tegnap ez a szám 6179 volt. A halottak száma is jelentős, 55-en vesztették el a harcot a kórral szemben. Jelenleg 7368-an vannak kórházban, közülük 253-an vannak lélegeztetőgépen. A halálozási arány Szerbiában 0,91 százalékos. 

Pannon RTV/ Dobó Krisztián

14:40 - Egyelőre nem jelentett be újabb intézkedéseket a koronavírus-járványhelyzetet figyelemmel kísérő szerbiai válságstáb. A járványügyi szakorvosok határozzák majd meg az esetleges új korlátozások javaslatát, amelyet aztán a kormány elé terjesztenek. Így ma nem adtak ki hivatalos közleményt az új intézkedésekről, és nem tartottak sajtótájékoztatót sem. A Tanjug hírügynökség információi szerint a legtöbbet a szerb állampolgárok külföldről való hazatéréséről beszélgettek, a közelgő ünnepek előtt, valamint arról, hogy bevezetnék-e a kötelező PCR-tesztet és a karanténintézkedést a diaszpórából érkezők esetében. 

14:30 - Temerinből Zsablyára küldik a tüdőröntgenre szoruló pácienseket, a koronavírus-gyanúsakat is. A Temerini Egészségházban már három hete nem működik a röntgenkészülék. Augusztusban írtak alá szerződést egy új készülék beszerzéséről. Az egészségház igazgatójának elmondása szerint ezt a hét végéig beszerelik, és hétfőtől üzembe hozzák. Egyébként Temerinben az orvosok tíz százaléka fertőzött, az elmúlt napokban pedig az ellenőrzésen átesett lakosok 30 százaléka Covid-pozitív.

Pannon RTV/ Dragan Miljanić

14:20 - Továbbra sem léphetnek be a szerbiai állampolgárok Görögországba.

A korlátozás december 14-ig van érvényben a koronavírus-járvány miatt - írja a szerb sajtó.

A beutazási tilalom alól kivételt képeznek az Európai Unió és a schengeni övezet országai, valamint Ausztrália, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Uruguay és az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr.

Pixabay

12:50 - 1317 újabb koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak az elmúlt 24 órában Vajdaság területén, ebből 423-at Újvidéken. Továbbra is szinte minden községben regisztrálnak új eseteket. Pancsován például 119 az új fertőzöttek száma egy nap alatt. Emellett kritikus a helyzet még Nagykikindán, Nagybecskereken, Szabadkán és Mitrovicán is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 26 032 Vajdaságban. A legtöbb eset, 8900 Újvidéken van, azonban Nagykikindán és Szabadkán is több mint ezer felett van ez a szám. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek értékeli a tartomány járványügyi helyzetét. 

Pannon RTV

12:00 - 152 aktív fertőzött van Zenta községben. Az eddigiektől eltérően már a Zentai Közkórházban is kezelnek covid-pozitív betegeket. A járvány egyre gyorsabb terjedését az is jól bizonyítja, hogy pénteken bezárták a Hófehérke óvoda Bambi épületét, mert több ott dolgozó is megfertőződött.
Katonai sátorban várakozhatnak ezentúl azok a páciensek, akik vizsgálatra érkeznek a Zentai Közkórházba. Az intézmény területére csak érvényes beutalóval tudnak belépni a polgárok, emellett pontosan, az előre megadott időpontra kell érkezniük. Belül táblák segítenek a tájékozódásban, hiszen több osztályt is áthelyeztek, hogy ne alakuljanak ki tömegek. Dr. Csáki Beáta, a kórház igazgatója egy november elején megtartott sajtótájékoztatón még arról számolt be, hogy azokat a koronavírussal megfertőződött pácienseket, akik kórházi kezelésre szorulnak, a Szabadkai Közkórházba szállítják. Azóta, a növekvő számok miatt, Zentán is kialakítottak egy teljesen izolált részleget, ahol tudják kezelni a covid betegeket. Erre az osztályra érkezett meg szombaton a Vajdasági Klinikai Központból az az 5 lélegeztető gép, amelyet a Magyar Kormány adományozott a vajdasági kórházaknak. Jelenleg 18 beteget kezelnek a Covid részlegen, közülük hárman szorulnak lélegeztetőgépre.

Dr. Csáki Beáta, igazgató, Zentai Közkórház: „Nagyban segíteni fogja az izolációs részlegben dolgozók munkáját, valamint a betegek gyógyítását, akiknek most ez a legszükségesebb. Természetesen ezeket a készülékeket, ezeket a berendezéseket a járvány megszűntével más helyeken is tudjuk majd használni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Bezárták Zentán a Hófehérke óvoda Bambi épületét, azért, mert több ott dolgozó is koronavírussal fertőződött meg. A hétvégén az óvoda minden épületét fertőtlenítették.

Juhász Attila, művelődéssel és oktatással megbízott tanácstag, Zenta KT: „A homoki óvodának az átszervezésénél az volt a legfontosabb, hogy két másik óvodába, külön csoportokba fogadták a gyerekeket, és fogadják még, azért, mert nincs, aki igazán a gyermekekkel tudna foglalkozni. Tehát nem csak helyre, hanem emberekre is szükség volt, és itt most a nevelőkről és a segédszemélyzetről volt szó, tehát ahol el tudjuk látni a gyerekeket.”

A tanácsos továbbra is arra kéri a szülőket, hogy amennyiben megoldható, ne vigyék a gyermeket óvodába, hiszen míg ők tünetmentesen átvészelik a vírust, addig hordozóvá válnak, és átadhatják a veszélyeztetettebb korosztálynak.

11:00 - A koronavírus jelenleg agresszívebb, mint amilyen tavasszal volt - állítja a tüdőspecialista. Dr. Kovács László szerint, amíg nem érkezik meg a védőoltás, védekezni kell.

Pannon RTV

10:00 - Zoran Gojković szerint ezen a héten várhatjuk a koronavírus-járvány csúcspontját. A tartományi egészségügyi titkár a Szerbiai RTV reggeli híradójában elmondta, hogy reményeik szerint a továbbiakban már csökkenni fog a napi fertőzöttek száma.

Vajdaság
járványhelyzet
Zenta
Szabadka
Újvidék
Ana Brnabić

Most

22:55, Frissítve: 07:16

Visszatér a Közügyek

A Pannon Televízió hírháttérműsora hétfőtől hétköznaponként 18 óra 5 perctől lesz látható a csatornánkon. A szerkesztők, a műsorvezetők és a készítők már készülnek a kezdésre.
19:30

Elhunyt Mira Furlan

66. életévében elhunyt Mira Furlan horvát színművész, aki az egykori jugoszláv filmgyártás és színjátszás megkerülhetetlen alakja volt. Számos feledhetetlen alakítást hagyott maga mögött.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Egyre kelendőbbek a palicsi ingatlanok

Elsősorban a turisztikai beruházásoknak köszönhetően megnőtt az ingatlanok iránti érdeklődés Palicson. Az épülő wellness-központ egyre több belgrádi és más szerbiai városból, sőt külföldről érkező családot vonz a településre.