Ugrás a tartalomra
MTI/Illyés Tibor

Rusvai Miklós: A vakcinák védenek az új vírusváltozatok ellen is

2021-01-19
10:01
2021-01-19
18:36
Forrás
Pannon RTV
Nem kell félni, a koronavírus elleni vakcinák továbbra is védenek az új változatok ellen is - mondta el Rusvai Miklós a Pannon RTV-nek.

A virológus kiemelte, a megjelent angliai mutáns nagyobb számban termelődik a megfertőzött emberek szervezetében, és emiatt nagyobb számban is ürül a környezetbe. Az a tüskefehérje változás, ami ennél az angol változatnál fellépett, azt eredményezi, hogy könnyebben, gyorsabban, erősebben tud kötődni a megfertőzött emberek sejtjéhez - fogalmazott. Rusvai Miklós hozzátette, ennek a vírusnak a fertőzőképessége nagyobb emiatt a változás miatt. Ennek ellenére, nem kell tartani a tőle, az eddigi vakcinák ugyanis védenek az új változatok ellen is - mondta a virológus.

Rusvai Miklós, virológus: „Érinti azt a tüskefehérjét, ami ellen az emberekben ellenanyagok képződnek, amelyek az immunitást kialakítják. Tehát ennek a fehérjének a változása azt a veszély rejti magában, hogy akik már átestek a fertőzésen, illetve akik már beoltatták magukat, azok nem lesznek immunisak az új mutáns ellen. Szerencsére egyik mutáns sem szenvedett el olyan mértékű változást az eddigi vizsgálatok alapján, aminek köszönhetően feltételezhető lenne, hogy nem véd ellene a vakcina. Tehát ezek ellen a mutánsok ellen, amik eddig kialakultak - mind az angliai, mind a dél-afrikai, és nagy valószínűséggel a brazil mutáns ellen is - védenek azok a vakcinák, amiket eddig kidolgoztak.”

Rusvai Miklóssal Vadlövő Gabriella beszélgetett Budapesten:

Rusvai Miklós
vírus
koronavírus
koronavírus-járvány
oltás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.