Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Sakkjátszótér - Komplex Képességfejlesztő Program

2019.11.23
13:59
2019.11.23
16:23
Forrás
Pannon RTV
Sakkal fűszerezett kurzuson vett részt 10 intézmény mintegy 30 vajdasági óvodapedagógusa a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban.

A Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program során a pedagógusok megismerhették, majd a későbbiekben a kisgyermekkori nevelés során eredményesen alkalmazhatják mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyek a kiváló sakkozó, Polgár Judit nevéhez köthetők.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A képzés során az óvodapedagógusok nem a hagyományos sakkoktatást, hanem a sakk szabályaival és eszközrendszerével egy játékfolyam keretében sajátították el azokat a képességeket, amelyeket a mindennapi életben és az oktatásban is tudnak majd használni. A gyerekeknél ez a módszertan a tájékozódást, a logikát, a memóriát és a figyelmet is egyaránt fejleszti.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Farkas Andrea, koordinátor, Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program: „Azok a gyerekek, akik ebben a programban részt vesznek, aztán majd nagyon jól tudják az irányokat, például az iskolában, a mindennapi életben, az utcán való tájékozódásban is hasznosítani. Nagyon jól fejleszti a sakk a logikai képességeket, a memóriát, a figyelmet és a koncentrációt, de mi olyan elemeket is beépítettünk ebbe a programba, amelyek igazából az érzelmi, vagy a szociális képességeket, illetve meglepő módon az anyanyelvi képességeket is fejleszti.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A képzésen résztvevő intézmények egy egymillió forint értékű Sakkjátszótér alap eszközcsomagot is kaptak, amely egyrészt játékos formában ismerteti és szeretteti meg a sakkjátékot a gyerekekkel, másrészt pedig módszertani anyagokat tartalmaz az óvodapedagógusok részére. Vajdaságba a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével jutott el a program és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, köszöntötte a résztvevőket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Köztudott, hogy a sakk készségfejlesztő játék, a gyermekek logikai, illetve kreatív gondolkodását fejleszti, és azok az óvodapedagógusok, akik a mai napon részesei lesznek a továbbképzésnek, biztos vagyok benne, hogy a későbbiek során élménydús, kreatív, kalandokkal teli foglalkozásokat tudnak majd tartani a gyerekeknek.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az esemény a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált képzésnek minősül, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács mellett, a magyar kormány támogat.

Polgár Judit
Magyarkanizsa
Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó

Most

15:18

Megújulunk

Nézzék a folytatásban is a Pannon Televíziót, ugyanis az ősz folyamán számos újdonsággal jelentkezünk még a nézőknek.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.