Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Sakkjátszótér - Komplex Képességfejlesztő Program

2019.11.23
13:59
2019.11.23
16:23
Forrás
Pannon RTV
Sakkal fűszerezett kurzuson vett részt 10 intézmény mintegy 30 vajdasági óvodapedagógusa a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban.

A Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program során a pedagógusok megismerhették, majd a későbbiekben a kisgyermekkori nevelés során eredményesen alkalmazhatják mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyek a kiváló sakkozó, Polgár Judit nevéhez köthetők.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A képzés során az óvodapedagógusok nem a hagyományos sakkoktatást, hanem a sakk szabályaival és eszközrendszerével egy játékfolyam keretében sajátították el azokat a képességeket, amelyeket a mindennapi életben és az oktatásban is tudnak majd használni. A gyerekeknél ez a módszertan a tájékozódást, a logikát, a memóriát és a figyelmet is egyaránt fejleszti.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Farkas Andrea, koordinátor, Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program: „Azok a gyerekek, akik ebben a programban részt vesznek, aztán majd nagyon jól tudják az irányokat, például az iskolában, a mindennapi életben, az utcán való tájékozódásban is hasznosítani. Nagyon jól fejleszti a sakk a logikai képességeket, a memóriát, a figyelmet és a koncentrációt, de mi olyan elemeket is beépítettünk ebbe a programba, amelyek igazából az érzelmi, vagy a szociális képességeket, illetve meglepő módon az anyanyelvi képességeket is fejleszti.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A képzésen résztvevő intézmények egy egymillió forint értékű Sakkjátszótér alap eszközcsomagot is kaptak, amely egyrészt játékos formában ismerteti és szeretteti meg a sakkjátékot a gyerekekkel, másrészt pedig módszertani anyagokat tartalmaz az óvodapedagógusok részére. Vajdaságba a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével jutott el a program és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, köszöntötte a résztvevőket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Köztudott, hogy a sakk készségfejlesztő játék, a gyermekek logikai, illetve kreatív gondolkodását fejleszti, és azok az óvodapedagógusok, akik a mai napon részesei lesznek a továbbképzésnek, biztos vagyok benne, hogy a későbbiek során élménydús, kreatív, kalandokkal teli foglalkozásokat tudnak majd tartani a gyerekeknek.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az esemény a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált képzésnek minősül, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács mellett, a magyar kormány támogat.

Polgár Judit
Magyarkanizsa
Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.