Ugrás a tartalomra
Pixabay/valelopardo

A sclerosis multiplex világnapja

2021.05.30
13:23
2021.05.30
13:28
Forrás
medicalonline.hu
Az SM az immunrendszer betegsége, amely az idegrendszert támadja meg. A betegség rendszerint fiatalkorban jelenik meg.

Ma van a sclerosis multiplex világnapja. A betegség mielőbbi felfedezése és az időben megkezdett gyógyszeres kezelés az egyik kulcsa annak, hogy minél nagyobb esélye legyen egy sclerosis multiplexes betegnek megőrizni az önállóságát. Az SM ma még gyógyíthatatlan, ám az egyre szélesebb körű kezelések révén egyre többeknél hosszú távon kordában tartható. Vannak, akik évtizedeken át viszonylag kevés panasszal élnek, másokat mozgáskorlátozottság, gyors leépülés fenyeget.

A május 30-i SM Világnap célja egyrészt a sclerosis multiplexről való ismeretterjesztés, másrészt a betegek megerősítése abban, hogy az SM diagnózis nem a reménytelenség szinonimája.

Sclerosis Multiplex
immunrendszer
világnap

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű