Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

A segítség házhoz megy

2021.12.03
16:06
2021.12.03
20:18
Forrás
Pannon RTV
Elindult a Vajdasági Magyar Szövetség terepi kampánya, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a kettős állampolgároknak, akik eddig még nem regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékbe, de jövőre szeretnének szavazni.
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Mintegy ezer aktivista vesz részt a terepi kampányban december 12-ig. Azokat a vajdasági magyarokat keresik fel, akikről feltételezik, hogy kettős állampolgárok. Megkérdezik tőlük, regisztráltak-e már, és kívánnak-e élni a szavazati jogukkal. Akik részt kívánnak venni a jövő évi voksoláson, és segítséget kérnek, azoknak segítenek.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Pécs Blanka, a Vajdasági Magyar Szövetség királyhalmi aktivistája a magyarlakta településen pénteken kezdte járni a helybeli családokat. Mint mondja, fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi választáson való részvétel fontosságára.

„Én azt hiszem, hogy az a minimum, hogy megtesszük, hogy segítünk az embereknek. Segítünk nekik kitölteni a papírokat.”

A királyhalmi aktivista első útja a helybeli Ábrahám családhoz vezetett. Mihály bácsi és felesége, Margit már regisztráltak és korábban is szavaztak, most pedig azért kértek segítséget, hogy a jövőben ne a Szabadkai Magyar Főkonzulátusra, hanem otthoni lakcímükre érkezzen a szavazólap.

Ábrahám Margit: „Megöregedtünk, és nekünk ez így kényelmesebb, mint bemenni a városba. Kétszer már szavaztunk, akkor bementünk a főkonzulátusra, oda kaptuk a papírokat. Most pedig az elhangzott indokok miatt kértük, hogy ide a házba kapjuk, a postás idehozza, kitöltjük és elvisszük a postára. Nekünk így egyszerűbb.”

Pannon RTV

Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke a Pannon RTV Közügyek című műsorának felvételén azt mondta, fontos, hogy a vajdasági magyar közösség minél tömegesebben részt vegyen a jövő évi anyaországi választáson.

„Azt gondolom, hogy egy teljesen új fejezet nyílt az életünkben, határon túli magyar közösségek életében a 2010. évet követően. Indult az állampolgárság kiterjesztésével és szinte az életünk minden területét érintő pozitív hozzáállást tanúsító, a kormány pozitív hozzáállását tanúsító intézkedésekkel, az óvodától az egyetemig, a művelődéssel, az oktatással, a gazdaság területén. Nincs olyan vajdasági magyar család, amely valamilyen úton-módon ne találkozott volna azzal a határon túli magyarokat partnerként kezelő intézkedéscsomaggal, amelyet Magyarország kormánya foganatosított az elmúlt években.”

Juhász Bálint hozzátette, elemi érdeke a vajdasági magyarságnak, hogy Magyarországnak továbbra is olyan kormánya legyen, amely nem problémaként, hanem erőforrásként, partnerként tekint a határon túli magyar közösségekre.

VMSZ
választások

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.