Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Sid: Piacokon értékesítik holmijaikat a bevándorlók

2020-02-08
10:48
2020-02-08
18:43
Forrás
Pannon RTV
Piacokon értékesítik holmijaikat - így próbálnak meg pénzhez jutni Siden a migránsok. Ruháikat, illetve a segélyszervezetektől kapott ételeket, termékeket is pénzzé teszik.

A helyi illetékesek jóváhagyták, hogy a migránsok a piacon kereskedjenek. A lakosság megosztóan vélekedik a jelenségről.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A bevándorlók a sidi piac bejáratánál szokták árulni portékáikat. A helyiek elmondása szerint hétvégi napokon van, hogy az egész utcát elárasztják áruval.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Ottjártunkkor egy afgán férfi kínálgatta portékáit a járókelőknek. Ruhákat, élelmiszereket, higiéniai eszközöket, sőt tanfelszerelést is árult. A helyiek megosztóan vélekednek a kereskedő migránsokról. Van, akit nem zavar a jelenlétük és vásárol is tőlük, mások ugyanakkor aggódnak a kialakult helyzet miatt.

Milenko Gićanov, Sid: „Nemcsak az a baj, hogy itt kereskednek, hanem az is, hogy zaklatják az embereket. A helyi polgárok mellettük másodrendűvé válnak, vigyázniuk kell, hova lépnek, zargatnak is a bevándorlók.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Egy piaci árus stábunknak elmondta, a legtöbb migráns problémásan viselkedik.

Zlatka Ranisavljević, Sid: „Egész héten itt dolgozom, még vasárnap is. A migránsok minden nap itt mászkálnak, és nem is ugyanazokról van szó, folyamatosan újak jönnek. Ez katasztrófa.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Stábunk a város több pontján találkozott kisebb-nagyobb migránscsoportokkal. Volt amelyikük napközben illuminált állapotban tántorgott az út mentén.

Egy általunk megkérdezett bevándorló elmondta, hogy Marokkóból érkezett egy hónapja, és Olaszországba szeretne eljutni. A szerbiai befogadóközpontokban nem érzi jól magát, mivel más népcsoportokkal kell egy fedél alatt élnie:
„- Más emberek az afgánok, nem jó emberek.
- Verekedni szoktak odabenn?
- Nem. Nincsenek verekedések.
- Akkor mi a probléma más emberekkel?
- Nem szeretem őket. Ez a probléma.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Siden jelenleg több száz migráns tartózkodik. Többségük befogadóközpontokban van. A helyiek elmondása szerint ezek a bevándorlók nem okoznak gondot. Azok jelentenek problémát, akik nem hajlandóak a befogadóközpontokban élni, elszöknek, üres házakban, épületekben húzzák meg magukat és garázdálkodásra hajlamosak.

Šid
migránsok
piac
Marokkó
Afganisztán

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.