Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sok a migráns az észak-vajdasági településeken, segítséget kérnek a helyiek

2021.05.13
22:06
Forrás
Pannon RTV
Habár a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően némileg csökkent a migránsok jelenléte Észak-Bánátban, a szerb-magyar-román hármashatár-menti falvak kálváriája tovább tart.

A menekültek nemcsak az üresen hagyott házakba törnek be, hanem olyanokba is, ahol laknak. Ruhaneműt, takarókat, élelmiszert, sőt birkákat is lopnak. A helyiek szerint a migránsok egyre agresszívebbek. A helyszínen forgattunk.

Pannon RTV

Az Oroszlámoson élő Mihók Antal felháborodva panaszolta stábunknak, hogy amíg éjszaka cukorbeteg nagynénjét ápolta, hívatlan vendégek jártak a házában, akik az udvara mögötti mezőn keresztül mentek be hozzá. Egyetlen éjszaka alatt kifosztották őt.

Pannon RTV/illusztráció

Majdány és Rábé felé haladva az út mentén folyamatosan vonulnak a migránsok. Sokan taxival érkeznek. Hiába a folyamatos rendőri jelenlét, a taxisok kifigyelik, mikor van alkalmas pillanat, vagy olyan utakon mennek, ahol kikerülik a járőröket – panaszolják a helyiek.

Nagyon sok a lakatlan ház, ezek padlásain húzódnak meg, ott tüzelnek, napközben csak ritkán mozdulnak ki, csak bevásárolni. Leginkább éjszaka indulnak útnak, egyesek a határ felé, mások pedig élelem és ruhák után kutatva bemennek a családi házakba is. 

Pannon RTV

Batyik Tibor a majdányi Petőfi Sándor utcában él, amelyet szinte már teljes egészében a migránsok laktak be.

Pannon RTV

Rábén is a szerb határőrség járőrözik, megpróbálják távol tartani a faluból a migránsokat. Kukli András szerint most kevesebb az illegális bevándorló, de agresszívek, mivel nem sikerül átjutniuk általában sem Magyarország, sem Románia felé.

Az észak-bánáti szerb-magyar-román hármashatár menti falvakban élők attól tartanak, hogy a jó idő beálltával egyre többen jönnek majd megint, és fokozódik a térségre nehezedő migrációs nyomás. A helyiek csupán egyet szeretnének: nyugalmat, ennek pedig az lenne a feltétele, hogy minden illegális bevándorlót a szerbiai befogadóközpontokban helyezzenek el.

migráns
Észak-Vajdaság
Majdány
Rábé
Oroszlámos

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.