Ugrás a tartalomra

Sokan halnak meg koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában

2021.11.07
15:28
2021.11.07
15:45
Forrás
Szerbiai RTV, covid19.rs, izjzv.org.rs
Majdnem megdőlt a tavaly decemberi halálozási rekord. Akkor és most is 69 személy veszítette el a harcot a kórral szemben. Egy nap alatt ennél több halálozás még nem volt.

Az újonnan fertőzöttek száma azonban 4 ezer alá csökkent, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek el a szakemberek. A 13 ezer 386 tesztből összesen 3888 lett pozitív. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma nem csökkent jelentősen. 6666 pácienst ápolnak az egészségügyi intézményekben, közülük 266-an szorulnak lélegeztetőgépre.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek értékeli a járványhelyzetet a tartományban. Az elmúlt egy napon 1302 új koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba. Újvidéken van a legtöbb új fertőzött, összesen 241. Az aktív esetek száma 26 ezer 300.

Holnaptól az eddigi 22 óra helyett már 20 órától kérik a védettségi igazolásokat a vendéglátóipari egységekben, továbbá a játéktermekben Szerbiában - erről döntött legutóbbi ülésén a köztársasági válságstáb. Az igazolás tartalmazza az adott személy koronavírus elleni védőoltásának adatait. Ha valaki eddig csak a vakcina két adagját kapta meg, annak a zöld tanúsítványa a második dózis felvételétől számított hét hónapig érvényes. Ezt követően ahhoz, hogy érvényes maradjon a dokumentuma, fel kell vennie a harmadig adag oltást is. Koronavírus elleni oltás nélkül 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel lehet belépni a vendéglátóhelyekre. Emellett elfogadják még a pozitív antitest-tesztet is, amely három hónapnál nem régebbi, és állami laboratóriumban végezték el.

Szerbiában a lakosság 53,5 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját. Olyan községek és városok is vannak az országban, ahol több mint 60 százalékos az átoltottság. Ezzel szemben más községekben az ott élők alig 30 százaléka vette fel a vakcinát. Arról, hogy Szerbiában hol vették fel a legtöbben, és hol a legkevesebben az oltást, Mihailo Jovanović beszélt a Szerbiai RTV-nek. Az eUpraváért felelős iroda igazgatója elmondta, legkevesebben Mionicán, Lajkovacon és Tutinban oltakoznak, ez a polgárok kevesebb mint 30 százalékát jelenti. „Eddig összesen 7 millió 290 ezer adag védőoltást adtak be Szerbiában. Ha az ország lakosságát nézzük, az első adagot a felnőtt állampolgárok 56 százaléka kapta meg, a második adagot 53,5 százalék, a harmadik adagot pedig 19,8 százalék. Vannak olyan önkormányzatok és városok, amelyek 56 százalék felett vannak. Azokat emelném ki, amelyek meghaladták a 60 százalékot. Ezek Preševo, Priboj, Mali Zvornik, Užice, Niš, Kladovo, Bosilegrad, Medveđev és Belgrád.”

koronavírus
járvány
Szerbia
oltás
vakcina
Vajdaság
Mihailo Jovanović

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.