Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Sokkal súlyosabb tüneteket produkálnak a koronavírusos betegek

2021.10.25
13:57
2021.10.25
22:00
Forrás
Pannon RTV
Kritikus a koronahelyzet Szabadkán. Rekordot döntött a Harambašić utcai covid-rendelőben egy nap alatt elvégzett tesztelések száma, naponta több mint 350 fertőzésgyanús esetet vizsgálnak meg.

Erre még nem volt példa a járvány szerbiai megjelenése óta. A Szabadkai Közkórházban ápolt koronavírusos fertőzöttek száma is folyamatosan emelkedik, egyre súlyosabb tüneteket produkálnak a betegek - állítják a szakemberek.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Napról napra egyre nagyobb és nagyobb nyomás nehezedik Szabadkán a Harambašić utcai covid-rendelőre. Az egészségügyi személyzet erején felül teljesít az illetékesek szerint, és egyre kimerültebb. Pár percenként érkeznek újabb páciensek tesztelésre, és amit stábunk tapasztalt, hogy köztük egyre több a fiatal.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A covid-rendelőben jelenleg 11 egészségügyi csapat dolgozik, de minden bizonnyal tovább kell növelni az ott szolgálatot teljesítő orvosok és technikusok számát - mondta Ivanka Beoković. A Szabadkai Egészségház igazgatója hozzátette: több mint 350-en jelentkeznek naponta tesztelésre, ez több, mint eddig bármikor: „A múlt héten rekordot jegyeztünk, 2220 páciensünk volt. Közülük 750 eredménye lett pozitív. Hihetetlen, mennyire erős most ez a fertőzési hullám, és mekkorák a koronaszámok. Ezzel egyidejűleg a gyermekgyógyászati légúti ambulanciában csak az elmúlt egy hét alatt 110 gyerek tesztje is pozitív lett.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Szabadkai Egészségház számára ez komoly gondot jelent, mert más orvosi rendelőkből kell újabb egészségügyi csapatokat átcsoportosítani a covid-rendelőbe - tette hozzá az igazgató. Egyre több egészségügyi dolgozó is megbetegszik, vagy családtagjaik miatt kerül karanténba. Ugyanakkor a páciensek egy részét a covid-rendelőből egyenesen a kórházba utalják - mondta Beoković: „A múlt héten 80 beteget utaltunk be a rendelőből. Ezen felül még 39 fertőzöttet vitt be a mentőszolgálat otthonról a kórházba, ezek olyan esetek, amikor valakit már nincs idő megvizsgálni a rendelőben, annyira súlyos állapotban van, hogy rögtön a kórház covid-ambulanciájába kerül.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház járványügyi szakorvosának szavai szerint is extrém súlyos a helyzet: „A járvány eddigi hullámai során még sohasem találkoztunk ilyen súlyos klinikai kórképekkel, amelyek nagy mennyiségű oxigén alkalmazását igénylik, a tüdőszövetek legnagyobb részének károsodásával, és ezek valóban igen-igen komoly klinikai képek. A naponta felvett új betegek száma továbbra is duplája annak, mint akiket hazaengedünk, így például vasárnap 18 beteget vettünk fel, szombaton is 18-at, naponta pedig 80-100 gyanús esetet vizsgálunk meg.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Szabadkai Közkórházban jelenleg 132 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 14-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

Szabadkai Közkórház
COVID-19
Covid-19 rendelő
covid-beteg
covid-fertőzött
Covid-igazolvány
Szabadka

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.