Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A sokszínűség érték

2021.09.29
12:43
2021.09.29
17:02
Forrás
Pannon RTV
A megváltozott munkaképességű emberek sikeres és hosszú távú munkaerő-piaci jelenléte és feltételének javítása céljából tartottak üzleti konferenciát Magyarkanizsán.

Szerbiai és külföldi előadók segítségével ismerkedhettek meg a résztvevők a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával kapcsolatos információkkal. A szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület vezetője, Harter Árpádné Jusztina elmondta, Magyarországon is egy hosszabb folyamatot igényelt, hogy a vállalkozók nyitottabbá váljanak a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása terén.

„Itt az a probléma, hogy sok munkaadó azt gondolja, hogy nagyon sok befektetéssel jár egy ilyen személynek a foglalkoztatása, de ez pont abból adódik, hogy nincs információjuk. Lehet, hogy egy apróbb dologgal is meg lehet oldani egy megváltozott munkaképességű ember foglakoztatását.”

A projekt célja a megváltozott munkaképességű emberek sikeres és hosszú távú munkaerő-piaci jelenléte és feltételének javítása, valamint a vállalatok és a különféle intézmények összekapcsolása.

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója: „A megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedésének a segítéséről szól, de jelen esetben ők nem vesznek részt. Valójában itt a mentorok, tanárok és az őket koordináló személyek fognak részt venni.”

A projekt tavaly októberben vette kezdetét, 16 hónapot ölel fel. Különféle konferenciákat, szakmai beszélgetéseket tartalmaz, valamint létrejön egy webshop és különféle kommunikációs eszközök is.

Szakács Ibolya, a projekt magyarkanizsai szakmai vezetője: „Létre fog jönni négy védett munkakörnyezet. Egy új van, a gombatermesztés, a másik három pedig csak fejlesztésre kerül ez pedig az üvegház, a gölöncsér-műhely és a varróhely.”

A megváltozott munkaképességű embereknek fontos, hogy érezzék, hogy nem csak önkormányzati és szociális szférában vannak jelen, hanem a gazdasági szférában is - mondta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

„Az államnak minden évben van államilag finanszírozott programja, melyen keresztül a gazdasági szubjektumok kapnak bizonyos támogatásokat, hogyha alkalmaznak ilyen munkatársakat. Másrészről pedig törvényes kötelezettség bizonyos munkás létszámon felül alkalmazni ilyen személyeket.”

A munkakeresők irányába való rugalmasság a vállalatok részéről Magyarkanizsa községben is jelen van, és vannak olyan vállalkozók, akik alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket - tette hozzá a polgármester.

Magyarkanizsa
munkahely
autizmus
Fejsztámer Róbert
Tolnai Csaba

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.

Népszerű