Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sorban álltak oltásért Szabadkán

2021.08.30
15:35
2021.08.30
16:30
Forrás
Pannon RTV
Kígyózó sorokban vártak a szabadkai Új városháza előtt az emberek, ahol nagy részük már a harmadik védőoltást szeretné felvenni. Szabadkán 201, az észak-bácskai körzetben pedig összesen 261 az aktív koronavírussal-fertőzöttek száma.

Kedvezőtlen a járványügyi helyzet Szabadkán, folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzött betegek száma - időközben ugyanakkor egyre többen igénylik a védőoltás harmadik dózisát. Ma például kígyózó sor várta stábunkat az Új városházán található oltóponton.

Pannon RTV

Egyre nagyobb igény mutatkozik a védőoltás harmadik dózisára Szabadkán is. A sorban állók közül sokan nem keverik a vakcinákat, abból veszik fel a harmadik dózist, amely az első kettő volt.

Markušev Dragomir: „Az első kettőt is felvettem a Sinopharmtól és az immunitás nem volt megfelelő, azt már ellenőriztem. Most a harmadikat is akarom, szintén a Sinopharmtól. Félek másik vakcinát felvenni, mert a reakciók különbözőek lehetnek. Én már idősebb vagyok, félek tőle. Ettől nem volt reakció, remélem a harmadiktól sem lesz.”

Pannon RTV

Volt ugyanakkor olyan, aki a vakcinakeverés mellett döntött. Ivanković Tomislav feleségével érkezett az oltópontra, hogy felvegyék az védőoltás harmadik dózisát. Ők a két Sinopharm után a Pfizer vakcináját vették fel harmadikként: „Elindultunk, az első és második után a harmadikra is eljöttünk. Értesítést kaptunk Belgrádból, hogy jöjjünk a harmadikra.”

Pannon RTV

A szakemberek mindenkit biztatnak a harmadik védőoltás felvételére. Dr. Bohucki Nebojsa, járványügyi szakember elmondta, a védőoltás fajtáinak kombinálása immunológiailag hasznos lehet, de akár maradhatunk is az első két felvett vakcina fajtájánál is: „Lehet keverni, persze. Ha más védőoltásokról beszélünk, ott is szoktunk keverni. Immunológiai szempontból nem rossz felvenni különböző védőoltásokat, ha egy fertőző betegségről beszélünk. Ha valaki felvett két Sinopharmot, utána lehet Pfizert, és két Pfizer után lehet Sinopharmot is. Esetleg két Pfizer vagy Sinopharm után az orosz Szputnyik. Ezek a kombinációk jók.”

Illusztráció/Pannon RTV

A szakember hozzátette, az észak-bácskai körzetben már több mint kétezer személy felvette a harmadik dózist. Kiemelte, a második oltás után legideálisabb 6-9 hónapot várni a harmadik dózis felvétele előtt. A legfrissebb adatok szerint egyébként Szabadkán 201, az észak-bácskai körzetben pedig összesen 261 az aktív koronavírussal-fertőzöttek száma. A Szabadkai Közkórházban a pénteki jelentés szerint 21 személyt kezelnek, és öten vannak lélegeztetőgépen.

járvány
járványhelyzet
járványügyi helyzet
járványügyi
járványügyi szakember
Bohucki Nebojsa
Dr. Bohucki Nebojsa
Szabadka
oltás
koronavírus elleni védőoltás

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:41

Meghalt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.
10:22, Frissítve: 10:27

Három emlékfát ültettek

Hagyományőrzés céljából a három testvértelepülés Kunszentmiklós, Nagyvázsony és Székelykeve elhatározták, hogy három emlékfát ültetnek a székelykevei tájház udvarába.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.