Ugrás a tartalomra
Tanjug video/snapshot

Stefanović: Sajnos sokan fittyet hánynak az előírásokra

2019-05-02
15:00
2019-11-27
12:37
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 1600 sofőrt zártak ki a forgalomból az elmúlt 5 nap alatt ittas vezetés miatt - mondta a belügyminiszter a szerb közmédia Híradójában.

Nebojša Stefanović kiemelte, közülük mintegy 300 személynek több mint 1,2 ezrelék alkohol volt a vérében. A szabályokat nem a büntetések elkerülése miatt kell betartani, hanem hogy életet mentsenek, de sajnos sokan fittyet hánynak az előírásokra - hangsúlyozta. A szerb belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy még véletlenül se üljenek volán mögé ittas állapotban és tartsák be a sebességkorlátozást is.

Tele van a parkoló Palics központjában. Mátyus István Nemesmiliticsről jött majálisozni. Mindig beköti a biztonsági övet és 30 éve nem is iszik: „Főleg a biztonság miatt tartom be a szabályokat, de nem kis szempont a pénz sem. Mindig kevesebb van belőle, jobb betartani, mint fizetni.”

Ha beül a kocsiba, az első, hogy beköti a biztonsági övet a palicsi Deák István: „Először is a saját és a családom biztonsága érdekében.”

A hátul ülők figyelmét is mindig felhívja arra, hogy kössék be magukat Balog Csaba Hajdújárásról: „A sebességet mindig betartom, volt büntetésem, vigyázni kell a gyalogosokra, biciklisekre. Főleg nyáron nagyon figyelni kell, nem mobilozok se, az ittas vezetést pedig nem gyakoroljuk.”

A közlekedésbiztonság szempontjából fontos, hogy ne a büntetés elkerülése érdekében, hanem a saját és velünk utazók biztonsága érdekében tartsuk be ezeket. Ha a volánhoz ülünk, ne fogyasszunk alkoholt, kössük be az övet, és mindazok, akik velünk utaznak. Tartsuk be a sebességkorlátozást!

A közlekedési baleseteknél az egyik legjelentősebb tényező az alkohol - mondta Nebojša Stefanović a Szerbiai RTV műsorában. A szerb belügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy mobiltelefont sem szabad használni vezetés közben, ami szintén elég gyakori vétség a sofőröknél. Kiemelte, ahogyan a keddi kuršumlijai halálos baleset is, a legtöbb szerencsétlenség az ünnepek alatt és nyáron történik, amikor sok jármű van az utakon és az emberek sok kilométert lehajtanak - ezért különösen fontos az éberség.

A szerbiai sajtó szerint a szakképzett sofőrök hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet a tömegközlekedésben. Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Szerbia: „A vállalatok kötelesek nyomon követni a sofőrök felkészültségét. Ez mind ellenőrzés alá van vetve a közlekedési és a belügyminisztérium által. Tehát a cégek kötelesek, amelyek a fuvarokat szervezik, hogy szakképzett sofőrjeik legyenek megfelelő engedéllyel, megfelelő tapasztalattal. Mindez elő van írva, azért, hogy senki se merészeljen olyan sofőrt alkalmazni, akinek nincs meg a törvényes felhatalmazása.”

Stefanović kiemelte, a szabályok betartása nem azért fontos, hogy elkerüljük a büntetéseket, hanem azért, hogy megóvjuk saját és a közlekedés többi résztvevőjének életét és testi épségét.

A Szerbiai RTV értesülései szerint minden másnap, harmadnap történik közúti baleset a Niš-Priština útvonalon, amelyen a legutóbbi az 5 halálos áldozatot követelő frontális ütközés volt Kuršumlija közelében, Barlovónál. A községben május másodika gyásznap. Egyébként a község egy másik falujánál is május elsején este egy terepjáró egy autóval ütközött.

közlekedés
közlekedésbiztonság
Nebojša Stefanović

Most

14:52, Frissítve: 15:07

Várja a látogatókat a Palicsi Állatkert

Megérkezett a jó idő, és a Palicsi Állatkertben is egyre több a látogató. A hőségben az állatok többsége a szabadban pihenve várja a vendégeket. Idén is számos jövevény született az állatkertben.
13:10, Frissítve: 13:37

Együtt szőttek kicsik és nagyok

Népi szövő műhelyfoglalkozást tartottak szombaton délelőtt a palicsi Magyar Kultúrközpontban. A foglalkozás a Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.