Ugrás a tartalomra
Tanjug video/snapshot

Stefanović: Sajnos sokan fittyet hánynak az előírásokra

2019-05-02
15:00
2019-05-02
17:28
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 1600 sofőrt zártak ki a forgalomból az elmúlt 5 nap alatt ittas vezetés miatt - mondta a belügyminiszter a szerb közmédia Híradójában.

Nebojša Stefanović kiemelte, közülük mintegy 300 személynek több mint 1,2 ezrelék alkohol volt a vérében. A szabályokat nem a büntetések elkerülése miatt kell betartani, hanem hogy életet mentsenek, de sajnos sokan fittyet hánynak az előírásokra - hangsúlyozta. A szerb belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy még véletlenül se üljenek volán mögé ittas állapotban és tartsák be a sebességkorlátozást is.

Tele van a parkoló Palics központjában. Mátyus István Nemesmiliticsről jött majálisozni. Mindig beköti a biztonsági övet és 30 éve nem is iszik: „Főleg a biztonság miatt tartom be a szabályokat, de nem kis szempont a pénz sem. Mindig kevesebb van belőle, jobb betartani, mint fizetni.”

Ha beül a kocsiba, az első, hogy beköti a biztonsági övet a palicsi Deák István: „Először is a saját és a családom biztonsága érdekében.”

A hátul ülők figyelmét is mindig felhívja arra, hogy kössék be magukat Balog Csaba Hajdújárásról: „A sebességet mindig betartom, volt büntetésem, vigyázni kell a gyalogosokra, biciklisekre. Főleg nyáron nagyon figyelni kell, nem mobilozok se, az ittas vezetést pedig nem gyakoroljuk.”

A közlekedésbiztonság szempontjából fontos, hogy ne a büntetés elkerülése érdekében, hanem a saját és velünk utazók biztonsága érdekében tartsuk be ezeket. Ha a volánhoz ülünk, ne fogyasszunk alkoholt, kössük be az övet, és mindazok, akik velünk utaznak. Tartsuk be a sebességkorlátozást!

A közlekedési baleseteknél az egyik legjelentősebb tényező az alkohol - mondta Nebojša Stefanović a Szerbiai RTV műsorában. A szerb belügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy mobiltelefont sem szabad használni vezetés közben, ami szintén elég gyakori vétség a sofőröknél. Kiemelte, ahogyan a keddi kuršumlijai halálos baleset is, a legtöbb szerencsétlenség az ünnepek alatt és nyáron történik, amikor sok jármű van az utakon és az emberek sok kilométert lehajtanak - ezért különösen fontos az éberség.

A szerbiai sajtó szerint a szakképzett sofőrök hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet a tömegközlekedésben. Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Szerbia: „A vállalatok kötelesek nyomon követni a sofőrök felkészültségét. Ez mind ellenőrzés alá van vetve a közlekedési és a belügyminisztérium által. Tehát a cégek kötelesek, amelyek a fuvarokat szervezik, hogy szakképzett sofőrjeik legyenek megfelelő engedéllyel, megfelelő tapasztalattal. Mindez elő van írva, azért, hogy senki se merészeljen olyan sofőrt alkalmazni, akinek nincs meg a törvényes felhatalmazása.”

Stefanović kiemelte, a szabályok betartása nem azért fontos, hogy elkerüljük a büntetéseket, hanem azért, hogy megóvjuk saját és a közlekedés többi résztvevőjének életét és testi épségét.

A Szerbiai RTV értesülései szerint minden másnap, harmadnap történik közúti baleset a Niš-Priština útvonalon, amelyen a legutóbbi az 5 halálos áldozatot követelő frontális ütközés volt Kuršumlija közelében, Barlovónál. A községben május másodika gyásznap. Egyébként a község egy másik falujánál is május elsején este egy terepjáró egy autóval ütközött.

közlekedés
közlekedésbiztonság
Nebojsa Stefanovic

Most

07:30, Frissítve: 07:38

Itt az afrikai meleg

Rendkívül magas hőmérsékletre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Egyes helyeken ma a csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 fokot is. Erős UV-sugárzás lesz napközben.
21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.