Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Slobodan Gabric

Süllyed a szabadkai Szent Teréz székesegyház

2018.05.10
12:01
2018.05.11
09:59
Forrás
Pannon RTV
Műgyantát fecskendeznek a talajba, hogy az egyenként 32 ezer tonnás tornyok szétválását megállítsák. A templomfelújítást a Magyar Kormány támogatja.

A szabadkai bazilika felépülése óta a két torony között repedés látható. Mivel az 1776 és 1779 között, késő barokk stílusban épült 61 méter hosszú és 26 méter szélességű épületet laza talajra építették, eddig hiába próbálkoztak a repedés eltüntetésével, az nem sikerült. Az utóbbi 100 évben mintegy 15 centiméterre távolodott el a két torony egymástól.

A Magyar Kormány támogatásából 2017-ben megkezdték az épület helyreállítását. Akkor úgy gondolták, ha egy-egy torony alapjaiba nyolc méter mélyre levernek 8-8 vascsövet, az megtartja majd a 32 ezer tonnás súlyt, amennyit egyenkét nyomnak a tornyok. Amikor már a 13. vascsövet helyezték a földbe, drámai változások következtek: az addiginál jóval gyorsabban szélesedett a repedés. Ekkor leálltak a munkálatokkal, és idén márciusban egy új módszer alapján, műgyanta befecskendezésével próbálják megkadályozni az épület további süllyedését. Ezt a szabadkai püspökségen megtartott sajtótájékoztatón jelentették be. Petar Santrač, az építkezés felügyelője, Szabadka: „Ezzel a technológiával körülbelül 180 ponton, 90 ponton az egyik és 90 ponton a másik torony körül fogunk injektálni ilyen gyantával. Minden ilyen injektálási ponton 9 injektálási cső van, és körülbelül 18-20 liter injektáló anyagot nyomunk be 200 bár nyomással.”

Pannon RTV/Slobodan Gabric

A tornyok nemcsak távolodnak egymástól, de hátrafelé, a temlom hajója felé is elmozdultak. A következő lépés, hogy egy beépített betongyűrűvel fogják majd össze a két tornyot. A műgyanta befecskendezése a talajba, illetve a betongyűrű elkészítése 400 ezer euróba kerül. Szlovákiai és hazai szakemberek végzik a nagy szaktudást igénylő munkát. Mirko Štefković, püspökségi titkár, Szabadka: „Ezek a munkálatok, amiket most márciusban, március végén, március 20-tól elkezdtünk, úgy tervezzük, hogy június 26-án befejezzük. Hála Istennek, és nagyon hálásak vagyunk, hogy az egész munkálatokat, az egész folyamatot Magyarország kormánya pénzeli, vagyis a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül kaptuk ezt a nagy támogatást.”

Pannon RTV/Slobodan Gabric

A szabadkai bazilika belső felújítása tavaly az év végén fejeződött be. A Magyar Kormány a székesegyház felújítására összesen hozzávetőlegesen 1 millió eurót adományozott. Ilyen mértékű templomfelújítás a Délvidéken eddig még nem volt.

Szabadka
Szent Teréz Székesegyház
süllyed
repedés
műgyanta
Magyarország

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.