Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Slobodan Gabric

Süllyed a szabadkai Szent Teréz székesegyház

2018.05.10
12:01
2018.05.11
09:59
Forrás
Pannon RTV
Műgyantát fecskendeznek a talajba, hogy az egyenként 32 ezer tonnás tornyok szétválását megállítsák. A templomfelújítást a Magyar Kormány támogatja.

A szabadkai bazilika felépülése óta a két torony között repedés látható. Mivel az 1776 és 1779 között, késő barokk stílusban épült 61 méter hosszú és 26 méter szélességű épületet laza talajra építették, eddig hiába próbálkoztak a repedés eltüntetésével, az nem sikerült. Az utóbbi 100 évben mintegy 15 centiméterre távolodott el a két torony egymástól.

A Magyar Kormány támogatásából 2017-ben megkezdték az épület helyreállítását. Akkor úgy gondolták, ha egy-egy torony alapjaiba nyolc méter mélyre levernek 8-8 vascsövet, az megtartja majd a 32 ezer tonnás súlyt, amennyit egyenkét nyomnak a tornyok. Amikor már a 13. vascsövet helyezték a földbe, drámai változások következtek: az addiginál jóval gyorsabban szélesedett a repedés. Ekkor leálltak a munkálatokkal, és idén márciusban egy új módszer alapján, műgyanta befecskendezésével próbálják megkadályozni az épület további süllyedését. Ezt a szabadkai püspökségen megtartott sajtótájékoztatón jelentették be. Petar Santrač, az építkezés felügyelője, Szabadka: „Ezzel a technológiával körülbelül 180 ponton, 90 ponton az egyik és 90 ponton a másik torony körül fogunk injektálni ilyen gyantával. Minden ilyen injektálási ponton 9 injektálási cső van, és körülbelül 18-20 liter injektáló anyagot nyomunk be 200 bár nyomással.”

Pannon RTV/Slobodan Gabric

A tornyok nemcsak távolodnak egymástól, de hátrafelé, a temlom hajója felé is elmozdultak. A következő lépés, hogy egy beépített betongyűrűvel fogják majd össze a két tornyot. A műgyanta befecskendezése a talajba, illetve a betongyűrű elkészítése 400 ezer euróba kerül. Szlovákiai és hazai szakemberek végzik a nagy szaktudást igénylő munkát. Mirko Štefković, püspökségi titkár, Szabadka: „Ezek a munkálatok, amiket most márciusban, március végén, március 20-tól elkezdtünk, úgy tervezzük, hogy június 26-án befejezzük. Hála Istennek, és nagyon hálásak vagyunk, hogy az egész munkálatokat, az egész folyamatot Magyarország kormánya pénzeli, vagyis a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül kaptuk ezt a nagy támogatást.”

Pannon RTV/Slobodan Gabric

A szabadkai bazilika belső felújítása tavaly az év végén fejeződött be. A Magyar Kormány a székesegyház felújítására összesen hozzávetőlegesen 1 millió eurót adományozott. Ilyen mértékű templomfelújítás a Délvidéken eddig még nem volt.

Szabadka
Szent Teréz Székesegyház
süllyed
repedés
műgyanta
Magyarország

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.