Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Súlyos a koronavírus-helyzet Szabadkán

2021.10.13
14:31
2021.10.13
18:45
Forrás
Pannon RTV
A városban mintegy 1600 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és napról napra növekszik a Szabadkai Közkórházban ápoltak száma is.

A legfiatalabb beteg a vörös zónában 30 éves, de az utóbbi időben több, a húszas éveiben járó koronavírus-fertőzött is súlyos tüneteket produkált. A kórházban ápoltak 80 százaléka oltatlan.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szabadkai Anya- és Gyermek-egészségvédelmi Szakszolgálatban végzik a 18 évnél fiatalabbak koronavírus-tesztjét Szabadkán. Egyre több a fertőzött gyerek, mondják az illetékesek. Naponta átlagosan mintegy 200 vizsgálatot végeznek el, ebből mintegy száz kiskorút utalnak koronavírus-tesztre, közülük húsz-harmincról derül ki, 24 óra leforgása alatt, hogy pozitív a tesztjük. Ez a korábbi járványhullámokban még sohasem fordult elő.

Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Óriási nyomás nehezedik a Harambašić utcai Covid-rendelőre is. Miközben az ott dolgozók egy része is megbetegedett, csak a múlt hét folyamán 1800 vizsgálatot végeztek, 511 páciens koronavírus-tesztje lett pozitív. A napi tesztelések száma már meghaladja a háromszázat - mondta Ivanka Beoković. A Szabadkai Egészségház igazgatója hozzátette: egy hét alatt 67 pozitív eredményt produkáló pácienst az ambulanciából azonnal kórházba küldtek. „A mentőszolgálat terepi munkája során is 26 beteget szállított be, akiknél már a koronavírus-fertőzés súlyos tünetei jelentkeztek, köztük mozgáskorlátozottakat és olyanokat, akik már súlyos állapotban voltak, tehát óriási nyomás nehezedik az egészségügyre az utóbbi két héten.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Operatőr kollégánk, Csőke László is súlyos állapotban került be a Szabadkai Közkórházba, mindkét tüdeje csak 15 százalékos kapacitással működött. Mivel korábban felvette az oltást, már jobban van. „Hagyományos influenzatünetek, enyhe hasmenés, utána megemelkedett a lázam, 39 alá nem akart menni sehogy sem, verítékezés, borzasztó gyöngeség, szédülés, és ez így folyt 3-4 napon keresztül, mire pozitív covid-tesztet produkáltam. Akkor azonnal behoztak a kórházba, itt tüdő CT-t készítettek, vért vettek, nagyon gyorsan beállították a terápiát, éjszaka hoztak be a kórházba, infúziót kaptam, és látható javulás volt már másnap. Sokkal jobban éreztem magamat.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kollégánk hozzátette: a kórház covid-osztályain dolgozók teljesítménye emberfeletti, mindig kedvesek és segítőkészek. Kedd óta egyébként a Szabadkai Közkórház tíz részlege van a covid-rendszerben - mondta dr. Gordana Krtinić járványügyi szakorvos. A kórházi covid-ambulancián napi 80 vizsgálatot végeznek. Naponta 15-17 új fertőzöttet vesznek fel súlyos tünetekkel. „Jelenleg 112 páciensünk van a vörös zónában kórházi kezelésen. Közülük 17-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Közben a szabadkai Új városházán található oltóponton kívül a környező településeken terepi csoportok adják be a polgároknak a vakcina harmadik dózisát. Pfizer és Sinopharm vakcinával oltanak, csütörtökön pedig 40 adag első dózis Szputnyik-V vakcinát is beadnak azoknak, akik az e-uprava portálon keresztül jelentkeztek, és erre az oltóanyagra vártak. Az oltóponton a legtöbben a harmadik dózist veszik fel, az első oltásra jelentkezők száma elenyésző, naponta átlagban ötvenen kérik a vakcinát.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A lakosság 45 százaléka van beoltva, ez pedig kevés, ezért is terjed rohamosan a betegség - mondják az illetékesek.

Szabadka
koronavírus
járvány
covid-rendelő

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.