Ugrás a tartalomra

Sveti Nikola, vagyis Szent Miklós napját ünnepli az ortodox egyház

2020.12.19
10:43
2020.12.19
17:07
Forrás
Pannon RTV
A Szerb Pravoszláv Egyház ma Szent Miklóst, azaz Sveti Nikolát ünnepli, az egyik legnagyobb keresztény szentet, az utazók, matrózok, halászok és uszályosok védelmezőjét. Szent Miklós egyben a legtöbb ortodox család védőszentje.

Becslések szerint a szerb ortodoxok majdnem fele Szent Miklóst ünnepli. Idén azonban mind az epidemiológusok, mind a pedig Szerb Pravoszláv Egyház arra szólította fel a híveket, hogy szűk családi körben ünnepeljenek.

A myrai püspök napját a katolikusok december 6-án, a görögkeleti egyházak pedig két héttel később, december 19-én ünneplik. Szent Miklós Patara városában, a kis-ázsiai Lycia régióban született Theophanes és Nona szülőknél, Valeriánusz római császár idején. Nikola már gyermekkorában is szokatlan lelki tulajdonságokkal volt megáldva. Amikor felnőtt és iskolát tanult, papságba szeretett volna lépni, ezért érsek nagybátyja kinevezte őt Myra város papjának.

Úgy tartják, hogy amelyik családnak december 19-én nincs ünnepe, vagyis slavája, az éppen vendégségbe megy Szerbiában. Ezt azonban az idén sem a járványügyi szakemberek, sem az egyház elöljárói nem tanácsolják. Az epidemiológusok és az egyház ajánlásai szerint tiszteletben kell tartani az intézkedéseket, és csak szűk családi körben lehet ünnepelni. Ezen az ünnepen böjti ételeket, főként halból készült fogásokat fogyasztanak. A hagyomány szerint ezen az ünnepnapon nem szabad mosni, takarítani és házimunkát végezni.

Szerbia-szerte több mint hatszáz templom viseli a Sveti Nikola nevet.

Sveti Nikola
Szent Miklós
slava
családi ünnep
ortodox egyház

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.