Ugrás a tartalomra

Szabadka: Átmenetileg visszakerült a hitoktatás a plébániákra

2021.03.02
15:12
2021.03.02
16:40
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet miatt a hittan ideiglenesen visszakerült a szabadkai plébániákra az online oktatással párhuzamosan.

Ez lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek jobban felkészüljenek a szentségek felvételére is: az első gyónásra, első áldozásra és bérmálkozásra. A csoportok kialakításakor figyelembe vették a létszámkorlátozást, és tiszteletben tartják a többi ajánlott védőintézkedést is. 

Már lassan egy éve annak, hogy a járvány miatt bevezették az online oktatást, és bár szeptemberben a diákok visszatérhettek az iskolapadokba, a hittanórákat továbbra is online tartják. A létszámkorlátozás, illetve az osztályok felosztása miatt nincs lehetőség arra, hogy a választható tantárgyakat is beillesszék az órarendbe. A gyerekekkel való élő kapcsolatot viszont nagyon fontosnak tartják a hitoktatók és a plébánosok, ezért a hittan visszakerült a plébániákra.

Paskó Csaba kelebiai plébános: „Azt tervezem, hogy ha a Covid-járvány elmúlik, akkor is a plébániai hitoktatást fogjuk előtérbe helyezni és megőrizni. A gyermek kikerül az iskolának abból a stresszes, gyakran nyomasztó közegéből, amely a gyerekeknek szinte a munkahelyét, a kötelezettségek, az elvárások közegét jelenti. A hittan pedig inkább a keresztény értékrenddel, az Istennel való találkozása, a hitoktatón, a plébánoson keresztül megélt, a plébánia udvaron, annak a játszóterén megélt pozitív tapasztalatokon keresztül kell, hogy eljusson a hit élményéhez.”

A kelebiain kívül a Széchenyi István Általános Iskola három épületében Kovács M. Hermina nővér oktatja a diákokat. Hétfőnként elküldi online a tanulnivalót, a hét többi napján pedig ők is a plébánián tartanak hittanórákat. A szülők támogatták az ötletet.

Kovács M. Hermina nővér: „Kis csoportokban tartjuk a hitoktatást, délelőtt, délután is adunk lehetőséget a diákoknak, hogy részt vegyenek az élő hitoktatáson. Vannak generációk, amelyeknek három időpontot is biztosítunk, attól függ, hogy hogyan tudják megszervezni, hogy eljussanak ide. Balcsák Szilárd atya a plébános itt, a Kisboldogasszony-templomban. Ő is tart itt a plébánián és én is. Mindketten végezzük itt a hitoktatást. Nagy örömünkre szolgál valóban, hogy itt vannak a gyerekek, meg a gyerekek is mondják, hogy nagyon szeretnek ide jönni.”

Hittanórákon a gyerekeknek alkalmuk van átmenni a templomba is, hogy az oltáriszentség előtt imádkozzanak. Az iskola is segít abban, hogy ezek a hittanórák megvalósulhassanak – hangsúlyozta a nővér. Ha tanítás után kezdődik a hittanóra, a tanítók átkísérik a kisdiákokat a szomszédos plébániára, a szülők pedig megvárják őket. 

hittan
hitoktatás
Szabadka
Paskó Csaba
plébánia
koronavírus

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.