Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szabadka: új lehetőség a gázhálózatra csatlakozni vágyóknak

2021.12.04
12:43
2021.12.04
16:42
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan részletfizetés útján is lehet majd csatlakozni a gázhálózatra Szabadkán - ez az egyik jövő évi terve a Szabadkai Gázművek vezetőségének.

A tervet még el kell fogadnia a szabadkai VKT-nak február elején - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke a gázművek fennállásának 16. évfordulója alkalmából szervezett díszülésen.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A gáz az egyik legkevésbé légszennyező energiaforrás. A szabadkai Barna Kató már közel 30 éve fával tüzel. Szerinte sokkal kényelmesebb lenne gázzal fűteni, azonban nagy kiadás a csatlakozás. A részletlefizetés viszont megoldás lehet.

„Okos dolog, de nem tudom, hogy mekkorák az összegek, mekkora az egész bevezetésnek az ára. Tudom, hogy lemegy az ára, értesültem róla, de nem tudom, hogy mennyire, mert az utcánkban van, szóval be bírnánk vezetni. Meglátjuk, mert az ár, az a fontos ugye.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Fehérvári Zsuzsannáék ugyan távfűtést használnak, de mint mondja, nem olcsó a fűtés. A kényelmet meg kell fizetni, a részletlefizetés pedig egy kedvező megoldás lehet azoknak, akik szeretnék bevezetni a jövőben a gázt.

„Mi is gondolkodtunk rajta itt, a városban, hogy bevezessük, de még konkrétabban nem gondoltunk rá. Mindenesetre a főzésre inkább jobb lenne, azt hallottam, hogy az olcsóbb mint a fűtés.”

Pannon RTV

A Szabadkai Gázművek jövő évi tervei között szerepel a gázhálózat bővítése is.

Horvát Tímea, a Szabadkai Gázművek igazgatója: „A következő évben előrelátunk 13 kilométer gázvezeték-bővítést, ami nagy részben a Ludasi helyi közösség területén fog megtörténni, Palics helyi közösség területén és Makkhetes helyi közösség területén. Jövőre pedig 20 kilométernyi gázvezeték projektdokumentációját próbáljuk kivitelezni, ami azt jelenti, hogy minden évben 10 kilométert terveztünk és ez növekedni fog. Ugyanúgy a bekötések számát is megnöveltük. 500 bekötést reális alapokon, hiszen idén több mint 400 volt. Látjuk annak a lehetőségét, hogy ez a piacon elérhető lesz.”

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hónapok óta igyekezett napirenden tartani a részletfizetés lehetőségének bevezetését, ugyanis a jogi feltételek adottak voltak ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. A VKT elnöke elismerően nyilatkozott a gázművek munkájáról.

„Ebben az évben az Újfaluban, a Zorka helyi közösségben, a Kér, a Gát, a Sándor, Radanovác helyi közösségek területén került sor a gázhálózat bővítésére. Jövőre sorra kerül Palics, Ludas, illetve Makkhetes. Ebből a felsorolásból is látszik, hogy számot vezetnek a város polgárairól.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, a részletfizetés lehetősége bekerült a közvállalat jövő évi programjába, egy februári VKT-ülésen jóváhagyhatja ezt az alapító, onnantól kezdve a részletfizetéses rácsatlakozás adottá válik.

gázhálózat
gáz
Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat
Horvát Tímea
részletfizetés
Szabadka
Dr. Pásztor Bálint

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.