Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Szabadkai Egyházmegye központi liturgikus ünnepsége a Szent Teréz Székesegyházban

2018.06.30
12:30
2018.06.30
17:17
Forrás
Pannon RTV
A nagymisét 23 érsek és püspök tisztelte meg jelenlétével. Korábban soha nem volt ennyi püspök Szabadkán.

1968. június 30-án jött létre a Szabadkai Egyházmegye, boldog VI. Pál pápa alapította. Az évforduló alkalmából a központi liturgikus ünnepséget ma tartották meg a Szent Teréz-székesegyházban.

Egész Vajdaságból érkeztek hívők az ünnepi nagymisére.
Stojanović Jolán, Óbecse: „A hit megnyugtatja az embert. Minden bajban, ha van, kihez fordul? A jó Istenhez. Máshoz nem fordul. Az akkor lenyugtat, én elmegyek a misére, és én ott lenyugszok mindig. És olyan jó, olyan föltöltve megyek haza.”
Dósa Lenke, Csantavér: „Én szeretek ilyen helyeken részt venni. Én amúgy is minden vasárnap templomba járok. Nekem a hitem az első.”

Pannon RTV

A székesegyház melletti teret teljesen lezárták. Egy nagy kivetítőn keresztül a templomon kívül maradt hívők is követni tudták az eseményeket. A nagymisét a pappá szentelésének 50. évfordulóját ünneplő, aranymisés Pénzes János szabadkai megyéspüspök celebrálta, de jelen volt egyebek mellett Stanislav Hočevar belgrádi érsek is.

Az ünnepi nagymise a szerzetesek és szerzetesnők, közel száz pap valamint a 23 érsek és püspök bevonulásával kezdődött. A misén számos egyházi, közjogi és politikai méltóság vett részt, köztük Pásztor István, a VMSZ és Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom–budapesti érsek elküldte a 2020-ban megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus zarándok keresztjét. A magyar egyház ezzel a gesztussal gratulált a jeles évfordulóhoz. Eredetileg Erdő Péter celebrálta volna az ünnepi misét - mondta Szakály József, a szabadkai Munkás Jézus-templom plébánosa. „Bíboros urat a Szentatya elszólította Rómába, így legnagyobb sajnálatára nem tudja ő vezetni a mai szentmisét. Viszont szólni fog majd hozzánk, hiszen a kereszt itt marad még egy napig a városban, és a bazilikai ünnepi mise után a kertvárosi templomnak lesz a vendége.”

Pannon RTV

Vasárnap a bíboros úr katekézisét videofelvételről hallgatják meg a keresztről, az Eucharisztikus Világkongresszusról. Boldog VI. Pál pápa 1968. január 25-én, Szent Pál ünnepén írta alá az alapító dekrétumot. Az egyházmegye így jogilag is önálló lett, Szabadka lett a székhelye és a Szent Teréz-templom a székesegyháza. A dokumentum ünnepélyes kihirdetése 1968. június 30-án történt meg. Varga Lajos, váci segédpüspök, Magyarország: „Örvendetes, hogy Szabadkán püspökség alakult, az itteni és a környékbeli katolikusoknak a lelki gondozására. És persze természetesnek tartom, hogy a magyar ajkú katolikus hívek a magyar püspökök felé orientálódnak és a velük való kapcsolatot akarják tartani, illetve a magyar ajkú hívek számára magyar nyelven miséznek.”

A váci segédpüspök örvendetesnek tartja, hogy az itteni katolikusok hűségesen ragaszkodnak katolikus mivoltukhoz, szerinte ez megmutatkozik abban is, hogy a Szabadkai Egyházmegyének kellő számú papja van és a hívők is megtöltik a templomokat.

Szabadkai Egyházmegye
ünnepség
Szent Teréz Székesegyház

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.