Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Szabadkán is indul a tömeges oltás

2021-01-19
20:58
2021-01-20
15:21
Forrás
Pannon RTV
Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos ismertette a tudnivalókat az oltásról.

Ma kellett volna, hogy kezdődjön a polgárok tömeges oltása a szabadkai Peščara rendelőben, azonban a gyakorlatban az oltás csak holnaptól indul adminisztratív okok miatt. Csütörtökig a peščarai rendelő koronavírus elleni oltópontként fog működni, betegeiket panaszaikkal a négyes rendelőbe irányítják. Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója: „A Peščara rendelőben, a Šabaci utca szám nélküli címen végezzük az oltást ezeken a napokon, három munkacsoportban 8-tól 15 óráig, kínai vakcinával. Párhuzamosan ezzel 305 dózis Pfizer-vakcinát várunk. Ezzel a vakcinával oltjuk a Gerontológiai Központ felhasználóit és az egészségügyi dolgozókat, akik Pfizer-vakcinát kértek.”

Szabadkán január 5-étől összesen 673 személy vette fel a Pfizer-vakcinát. Köztük volt dr. Elizabeta Vrana, a Covid-19 rendelő tüdőgyógyásza is. „Pénteken felvettem a Pfizer-vakcinát. Különösebb panaszaim nem voltak, csak szombaton fájt a felkarom, ahová az oltást kaptam, de más különösebb panaszom nem volt. Figyelmeztettek, hogy általános gyengeséget érezhetek, pár órára akár hőemelkedésem is lehet, ilyet nem észleltem magamon. Úgyhogy február 5-én remélem, felvehetem az oltóanyag második dózisát, és alig várom. Arra szólítom fel a polgárokat, hogy oltassák be magukat.”

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos elmondta, a járvány még tart, ezért ajánlott felvenni az oltást. Véleménye szerint mind a négy fajta oltóanyag elfogadható. „Bármelyik védőoltásról beszélünk Pfizer, orosz, angliai vagy kínai származású, lényegtelen, azért vesszük fel ezeket a védőoltásokat, hogy legyenek antitestjeink. Ez a technológia mind a négy esetében, teljesen megfelelő. Ha dönteni kell, melyik védőoltást vegyük fel, azt mondhatom, hogy mindegy, csak legyen minél hamarabb, mert járvány van.”

Annak ellenére, hogy lecsengőben van a járvány, és mai napon 665 aktív koronavírussal fertőzött személyt tartanak számon Szabadkán, az oltást mindenkinek javasolják - mondták a szakemberek.

Sokan még mindig bizonytalanok, nem tudják melyik oltóanyagra vagy esetleg többre iratkozzanak fel. Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvost Tényi Edit kérdezte a tudnivalókról.

Csütörtökön kezdik meg a munkát Szabadka legújabb oltópontján - jelentette be Stevan Bakić, Szabadka polgármestere. A védőoltást a szabadkai új városházán, a Lazar Nešić tér 1-es szám alatt is fel lehet majd venni. Szabadkán eddig 580 prioritást élvező személy kapta meg az oltóanyagot - mondta Bakić. Szerbia-szerte minden városban oltópontok nyílnak, illetve nyíltak már meg. A legnagyobb városok már készen állnak a tömeges vakcinnációra - hangzott el a szerb államvezetés és a járványügyi szakemberek mai, együttes ülésén.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Ez az épület elérhető a lakosok számára, Szabadka központjában található, és a mozgáskorlátozottaknak is megközelíthető. Megkezdődött az oltópont berendezése, mindenki számára nyilvánvaló és felismerhető lesz, hogy ez egy immunizációs pont, minden szükséges felszereléssel. Biztosított a stabil áramellátás, az internetkapcsolat, a szükséges számítógépes felszerelés is be lett szerezve és beépítve, a helyiségek felszereltek a hűtőberendezésekkel, ahol a védőoltásokat, és az egyéb egészségügyi eszközöket tárolják. A helyiségek fertőtlenítése zajlik most, és amikor ez befejeződik, megkezdődik a munka. Ez az oltópont a szabadkai lakosok maximális immunizációjára már csütörtökön készen áll majd.”

védőoltás
vakcina
Dr. Bohucki Nebojsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.