Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szabadkán kezdődött a felnőttek szakképzése Szerbiában

2021.10.13
17:07
2021.10.13
18:42
Forrás
Pannon RTV
A felnőtt diákok munkagépkezelői és építőipari munkagépkezelői diplomát vehettek át.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Felnőttképzési program zajlik a szabadkai Politechnikai Iskolában. Olyanok vehetnek részt ezen, akik nem fejezték be tanulmányaikat, de szeretnének igazolást a szakképzettségükről. Most a Regionális Hulladéktároló 13 dolgozója vehette át diplomáját.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A 13 oklevelet szerző személy a békovai hulladéktárolóban dolgozik. Tanulmányaikat korábban félbehagyták, így nincs diplomájuk. Az elmúlt 3 hónapban azonban elméleti oktatásban vettek részt, a képzésnek köszönhetően pedig immár a kezükben a papír.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Politechnikai Iskola volt az első Szerbiában, ahol ez a program megindult. Miloš Blagojević, miniszterhelyettes, Oktatási Minisztérium, Szerbia: „A Politechnikai Iskola ennek a programnak az úttörője. A minisztérium meghozta a törvényi kereteket, harmonizálta a törvényeket, amelyek ezt lehetővé tették.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A jelentkezők a szakközépiskola elméleti oktatásában vesznek részt, míg a hulladéktárolóban a szakmai, gyakorlati ismereteket sajátítják el. Góli Csilla, kommunális ügyekkel és fejlesztéssel megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „Amellett, hogy ezáltal összekötődött két nagy projekt, ez ami az oktatással kapcsolatos, a másik pedig a hulladékgazdálkodással, az is az EU delegáció által támogatott projekt. Úgy érzem, hogy ez az egész városnak egy nagyon hasznos kezdeményezése, amikor különböző területek fonódnak össze.”

A most diplomázó személyek korábban már tanultak ebben az iskolában, csak nem fejezték be a képzést. Iso Planić, igazgató, Politechnikai Iskola, Szabadka: „Felnőttoktatás természetesen eddig is létezett, azonban ez a program az oktatási rendszernek nagy előrelépése, előrehaladása. A korábbi tanulmányok elismerése, elfogadása - úgy tűnik - már évek, évtizedek óta hiányzott, főként ezekben az oktatási profilokban.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A felnőtt diákok munkagépkezelői és építőipari munkagépkezelői diplomát vehettek át. Gligor Gellért, igazgató, Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft., Szabadka: „A Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft.-nek alapjába véve a fejlesztés mindennapos. Tehát multidiszciplináris technológiákról beszélünk, és ilyen szempontból a munkások, a munkavállalók is ezekhez a specializált gépekhez most elméleti tudást is kaptak amellett, hogy a pragmatikusság, a gyakorlat napi szinten megvolt számukra.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A továbbiakban még húsz szerbiai szakközépiskola csatlakozik a programhoz.

felnőttképzés
szakképzés
Szabadka
Politechnikai Iskola
Gligor Gellért
Góli Csilla
Iso Planić
Miloš Blagojević

Most

Népszerű