Ugrás a tartalomra
MTI/Balázs Attila

A szájmaszk helyes használata

2020.03.27
18:38
Forrás
koronavirus.gov.hu
Sokan hordanak szájmaszkot, de kevesen tudják, hogy ennek is megvannak a szabályai.
MTI/Czeglédi Zsolt

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal. A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz. A szájmaszkot használat után azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba.

Különösen fontos, hogy akinek felső légúti tünetei vannak, akkor még szájmaszkban se menjen sehova, maradjon otthon, nehogy megfertőzzön másokat - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, ez elsősorban a légúti tünetekkel rendelkező számára javasolt a továbbfertőzés elkerülése végett. A potenciálisan koronavírus-fertőzött személyek még szájmaszkban se menjenek közösségbe, maradjanak otthon és kövessék az ajánlásokat.


 

MTI/Vasvári Tamás

Kép: MTI/Vasvári Tamás

Sokan tünetmentesen is szájmaszkot viselnek, de ez önmagában nem véd a vírus ellen, egyéb ajánlásokat is meg kell fogadni.

A koronavirus.gov.hu oldalon közölt információk szerint óriási a kereslet világszerte a szájmaszkok iránt, ezért sokan kihasználják ezt a helyzetet és irreális összegekért árulják a maszkokat. A magyar kormány emiatt ellenőrzéseket vezetett be. A gyógyszertárakban kiderült, hogy a nagykereskedők két-háromszoros áron értékesítik a maszkokat, emiatt pedig a patikák is emelik az árakat. A magyar börtönvarrodákban a megnövekedett kereslet miatt napi 24 órában gyártják a maszkokat. A nyersanyagigény kielégítésére nyolctonnányi török nyersanyag érkezett Magyarországra, ami 6,6 millió szájmaszk elkészítéséhez elegendő.

szájmaszk
helyes
hordani
fertőzött
egészséges

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.