Ugrás a tartalomra
MTI/Balázs Attila

A szájmaszk helyes használata

2020.03.27
18:38
Forrás
koronavirus.gov.hu
Sokan hordanak szájmaszkot, de kevesen tudják, hogy ennek is megvannak a szabályai.
MTI/Czeglédi Zsolt

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal. A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz. A szájmaszkot használat után azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba.

Különösen fontos, hogy akinek felső légúti tünetei vannak, akkor még szájmaszkban se menjen sehova, maradjon otthon, nehogy megfertőzzön másokat - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, ez elsősorban a légúti tünetekkel rendelkező számára javasolt a továbbfertőzés elkerülése végett. A potenciálisan koronavírus-fertőzött személyek még szájmaszkban se menjenek közösségbe, maradjanak otthon és kövessék az ajánlásokat.


 

MTI/Vasvári Tamás

Kép: MTI/Vasvári Tamás

Sokan tünetmentesen is szájmaszkot viselnek, de ez önmagában nem véd a vírus ellen, egyéb ajánlásokat is meg kell fogadni.

A koronavirus.gov.hu oldalon közölt információk szerint óriási a kereslet világszerte a szájmaszkok iránt, ezért sokan kihasználják ezt a helyzetet és irreális összegekért árulják a maszkokat. A magyar kormány emiatt ellenőrzéseket vezetett be. A gyógyszertárakban kiderült, hogy a nagykereskedők két-háromszoros áron értékesítik a maszkokat, emiatt pedig a patikák is emelik az árakat. A magyar börtönvarrodákban a megnövekedett kereslet miatt napi 24 órában gyártják a maszkokat. A nyersanyagigény kielégítésére nyolctonnányi török nyersanyag érkezett Magyarországra, ami 6,6 millió szájmaszk elkészítéséhez elegendő.

szájmaszk
helyes
hordani
fertőzött
egészséges

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.