Ugrás a tartalomra

A szájmaszk helyes használata

2020.03.27
18:38
Forrás
koronavirus.gov.hu
Sokan hordanak szájmaszkot, de kevesen tudják, hogy ennek is megvannak a szabályai.

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal. A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz. A szájmaszkot használat után azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba.

Különösen fontos, hogy akinek felső légúti tünetei vannak, akkor még szájmaszkban se menjen sehova, maradjon otthon, nehogy megfertőzzön másokat - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, ez elsősorban a légúti tünetekkel rendelkező számára javasolt a továbbfertőzés elkerülése végett. A potenciálisan koronavírus-fertőzött személyek még szájmaszkban se menjenek közösségbe, maradjanak otthon és kövessék az ajánlásokat.


 

Kép: MTI/Vasvári Tamás

Sokan tünetmentesen is szájmaszkot viselnek, de ez önmagában nem véd a vírus ellen, egyéb ajánlásokat is meg kell fogadni.

A koronavirus.gov.hu oldalon közölt információk szerint óriási a kereslet világszerte a szájmaszkok iránt, ezért sokan kihasználják ezt a helyzetet és irreális összegekért árulják a maszkokat. A magyar kormány emiatt ellenőrzéseket vezetett be. A gyógyszertárakban kiderült, hogy a nagykereskedők két-háromszoros áron értékesítik a maszkokat, emiatt pedig a patikák is emelik az árakat. A magyar börtönvarrodákban a megnövekedett kereslet miatt napi 24 órában gyártják a maszkokat. A nyersanyagigény kielégítésére nyolctonnányi török nyersanyag érkezett Magyarországra, ami 6,6 millió szájmaszk elkészítéséhez elegendő.

szájmaszk
helyes
hordani
fertőzött
egészséges

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.