Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csubrilo Zoltán

Szájmaszk, helyesen!

2020-03-30
17:16
Forrás
Pannon RTV
Egyre többen használnak szájmaszkot, azonban kevesen tudják, hogy ennek is megvannak a szabályai.

A szakértők szerint az lenne a legideálisabb, ha minden alkalommal új, egyszer használatos maszkokat viselnénk. Erre azonban kevés helyen van lehetőség. Többször használatos maszkokat is viselhetünk, ha azt megfelelően használjuk és tisztítjuk.

A maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal. A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz. A szájmaszkot használat után azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba.

A szakértők szerint az egyszer használatos maszk lenne a legideálisabb, azonban sajnos Magyarkanizsa községben sem lehet nagyon beszerezni ezt a maszkot. Ennek ellenére lehet szerezni ilyen többször használatos maszkokat, aminek a helyes használata úgy néz ki, hogy az oldalát fogjuk meg és így helyezzük fel az arcunkra, úgy, hogy eltakarja az orrunkat is megfelelően és az állunkra is lehúzzuk. Valamint oldalt is beigazítjuk, hogy semmilyen felületen ne érje külső hatás az arcunkat.

 

Különösen fontos, hogy akinek felső légúti tünetei vannak, akkor még szájmaszkban se menjen sehova, maradjon otthon, nehogy megfertőzzön másokat.

Dr. Vörös Szekula Ildikó, gyerekorvos, Magyarkanizsa: „Mindig a maszkot oldalt fogjuk meg és így vesszük le és mindig tudni kell, hogy a maszknak melyik az a része, ami belülről van és melyik az, amelyik kívülről. Azzal könnyű a dolgunk, amelyiket eldobjuk. Eldobtuk és kész. Azok a maszkok, amelyeket többször használunk, azoknál nagyon fontos lenne az, hogy otthon el volna készítve egy kis edényke, amibe beleteszünk 70 százalékos alkoholt vagy ezeket a fertőtlenítő szereket, vagy hipot, így mondják a mindennapi nyelvben, hogy a laikus is értse, beletesszük és bele kell áztatni ebbe.” 

Leáztatás után a maszkot mosógépben legalább 40 fokon ajánlott kimosni. A száradás után pedig a vasalás is elengedhetetlen része a folyamatnak. Ezután pedig újra használható lesz a maszkunk.

szájmaszk
Vörös Szekula Ildikó
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.