Ugrás a tartalomra
Tanjug/Aleksandar Ciric

A szakemberek szerint aggasztóak az új adatok Szerbiában

2020-07-12
16:14
2020-07-12
17:55
Forrás
Szerbiai RTV
A koronavírus továbbra is igen erős és aggasztóak az új adatok - mondják a szakemberek.

Az elmúlt 24 órában ugyanis újabb 11 személy hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében Szerbiában. Összesen 4,050 személyt teszteltek, közülük 287-nél mutatták ki a fertőzést. Az aktív esetek száma 4.091 és eddig 393 személy vesztette életét.

A kórházi ápolásra szoruló, koronavírussal fertőzött betegek egyre növekvő száma miatt a belgrádi Bežanijska kosa Klinikai Központban jelenleg több mint háromszáz beteget kezelnek közepes és súlyos klinikai képpel - mondta Marija Zdravković, az intézet igazgatója.
"Az átlagéletkor valahol 50 év körül van, de most még kevesebb. 52 év átlagéletkorral indultunk, most pedig a statisztikai átlagunk 47 év, tehát egyre inkább a fiatalabb életkor felé haladunk."

A belgrádi klinikai központ igazgatója kiemelte: a náluk elhelyezett betegek kezelésre szorulnak, és közülük minden tizedik van intenzív osztályon. Közben Šabacon is egyre hosszabbak a sorok a helyi covid-kórház előtt. Jasmina Stanković, az ottani egészségház igazgatója elmondta, július eleje óta megduplázódott a koronavírusos tünetekkel rendelkező páciensek száma.
"Július 6-a óta kapjuk a teszteket, és az analíziseket az Állategészségügyi Speciális Intézetben végzik el. Naponta 80-90 tesztet végzünk, mert ennyi az egészségházunk laboratóriumának a kapacitása."

Predrag Kon epidemiológus szerint fennáll annak a lehetősége, hogy rendkívüli állapotot vezetnek be Szerbiában, ha továbbra is növekedni fog a fertőzöttek száma. Ha így folytatódik, nem lesz más választásunk, minthogy rendkívüli állapotot, vagy rendkívüli intézkedéseket vezessünk be - fogalmazott Kon hozzátéve, ő bízik benne, hogy erre nem fog sor kerülni.

Nišben és Délkelet Szerbiában egyre rosszabb a helyzet, olyannyira, hogy rendkívülivé is válhat - mondta a Szerbiai RTV vendégeként Branislav Tiodorović. Az epidemiológus továbbra is úgy véli, hogy a következő héten érheti el a fertőzöttek száma a csúcsot.
"Ezért is mondtam azt, hogy az egész országot figyelembe véve a következő héten, illetve a hét végén lehet a csúcs, és amennyiben nem lesznek valamilyen intézkedések, és a polgárok nem lesznek szolidárisak, nem viselkednek felelősségteljesen, akkor ezek a számok továbbra is a csúcson maradnak, ahelyett, hogy egy enyhe csökkentést tapasztalnánk."

Srđa Janković immunológus arról beszélt a Pink Televíziónak, hogy az országban igen súlyos a járványügyi helyzet, az egészségügyi rendszer pedig csak akkor tud tovább működni, ha a fertőzés terjedését korlátozni tudják. Hozzátette, senki sem számított arra, hogy ennyire el fog súlyosbodni a helyzet.

koronavirus
Szerbia
friss adatok
Predgar Kon

Most

Népszerű