Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szakma feladata megállapítani a 12-15 évesek oltásának feltételeit

2021.06.12
12:07
Forrás
Szerbiai RTV
A szerbiai szakbizottságok, az illetékes intézmények és mindenekelőtt a Batut Közegészségügyi Intézet hatásköre, hogy megállapítsák a 12-15 éves korosztály koronavírus elleni oltásának feltételeit - nyilatkozta Pavle Zelić.

A Gyógyszerek és Gyógyászati Eszközök Ügynökségének képviselője emlékeztetett, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok után a szerbiai gyógyszerügynökség is jóváhagyta az említett korosztályhoz tartozó gyerekek koronavírus elleni immunizációját a Pfizer vakcinájával. A következő lépést pedig mindenekelőtt a Batutnak kell megtennie. Zelić reményei szerint hamar meghozzák a 12 és 15 év közöttiek oltási eljárásának szabályait és minden rá vonatkozó paramétert. A Pfizer-oltóanyagból Szerbia elegendő mennyiséggel rendelkezik - tette hozzá. Az immunizáció tapasztalatai kapcsán kiemelte, az országban eddig kevesebb mint 1000 beoltott jelezte, hogy mellékhatása volt a vakcinának. 9 esetben történt komolyabb nem kívánatos hatás, viszont egy sem maradandó. Főleg allergiás reakciókról számoltak be az érintettek. 

Pavle Zelić
koronavírus elleni védőoltás

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.