Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A szakma szerint a harmadik dózis is kell a súlyos megbetegedés elkerüléséhez

2022.01.21
20:41
2022.01.21
21:29
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában, ahogy Európa többi részén, a koronavírus omikron variánsa, megjelenését követően hetek alatt hatalmas nyomás alá helyezte az egészségügyi rendszert.

A fertőzöttek napi esetszáma először csak meghaladta a tízezret, az elmúlt napokban pedig már a 17-18 ezres érték körül mozog. Az új variánsról, a védőoltásokról, harmadik dózisról és egyéb, a koronavírushoz kapcsolódó kérdésekről Pethő Attila kérdezte Dr. Milena Turubatović, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátorát.

Mostanra már tudjuk, hogy az omikron az oltottakat is megfertőzheti. Milyen mértékben ad védelmet a vakcina, és miért fontos a harmadik oltás, ahogyan azt a szakemberek is kiemelik?

Igen, azért mert ez a booster dózis valójában fenntartja és erősíti az immunitást. Két fajta immunitás van, a harmadik dózis pedig felerősíti épp azt, amely fontos szerepet játszik az omikron ellen. Ezért is jelentős, hogy felvegyük a harmadik oltást.

Ha százalékokról beszélünk, mekkora védettséget ad?

Egyik vakcina sem véd bennünket 100 százalékosan. Minden vakcina 60 százalék feletti védettséget ad. Különbözőek a hatékonyságaik. Az omikron nagyon fertőző variáns, és enyhe tüneteket okoz. A vakcina az omikron variáns esetében is több mint 80 százalékos védettséget ad a súlyos lefolyás ellen.

Ön covid-rendelőben is dolgozott januárban. Tudjuk, hogy január eleje óta nagy tömegek vannak ezekben a rendelőkben. Mik a tapasztalatai? Milyen tünetekkel érkeznek az emberek?

Az omikron esetében gyakrabban fordulnak elő felső légúti tünetek. Tehát enyhe torokkaparás, orrdugulás. Enyhébb, 37,5 fokos láz jelentkezik, valamint izom- és csontfájdalmak. Ezek a leggyakoribb tünetek az omikron esetében. Ritkán támadja meg a tüdőt, ami nagy eltérés a korábbi mutációkhoz képest. Az is fontos eltérés, hogy a tünetek rövidebb ideig tartanak, a legtöbb esetben 3-5 nap múlva elmúlnak.

Mekkora terhelés alatt vannak most a covid-rendelők? Ön is ott volt, hogyan boldogulnak az egészségügyi dolgozók ezekkel a tömegekkel?

Nagy terhelés alatt vannak, mivel a járvány már régóta tart, és mostanra mindenki nagyon fáradt. Nagy nyomás alatt vannak a covid-rendelők, illetve az egész egészségügy. Mi is emberek vagyunk, mi is megbetegszünk. Ekkora nyomás alatt, ilyen munkaidőkkel a mi immunitásunk is gyengül. Az egészségügyi dolgozók is megfertőződnek, és számunkra ez a legrosszabb. Főleg mert sok időt kell dolgoznunk. Ott kell legyünk a polgáraink miatt, mert nagyon sok páciens érkezik.

A tapasztalatai alapján hány átvizsgálás van egy nap alatt most januárban?

Én a Savski Venac Egészségházhoz tartozom. A mi covid-rendelőnknek a decemberi hónap folyamán három rendelője volt, jelenleg pedig hét rendelő működik ott. 22 ápoló és több mint 15 orvos látja el a tünetekkel érkezőket. Ez sokkal nagyobb szám, mint decemberben volt. Napi szinten az 550-et is eléri a vizsgálatok száma. Decemberben 150-200 között mozgott. Ez most több mint a duplája.

Melyek azok a tünetek, amelyek miatt azonnal el kell menni a covid-rendelőbe, illetve melyek azok a tünetek, amelyekkel várni lehet?

Ha enyhe fáradtságot érez valaki, izomgyengeséget, torokkaparást, nem kell azonnal eljönni a covid-rendelőbe. Várni kell 1-2 napot, mint minden egyéb megfázáskor. Inni kell teát, több folyadékot. Leves, gyümölcs, pihenés 1-2 napig. Ha a tünetek folytatódnak, el kell jönni a covid-rendelőbe a tesztelés, vizsgálat miatt. Akkor kell azonnal eljönni, ha a következő tünetek jelentkeznek: nehéz légzés, légszomj, több mint 5 napon át tartó csillapíthatatlan láz. Ilyen tünetek esetében muszáj jelentkezni a covid-rendelőben.

Mondjuk el akkor még egyszer, miért fontos a harmadik oltás felvétele, mitől védi az embereket egészen pontosan.

A harmadik dózis védelmet nyújt a nehéz lefolyású megbetegedés ellen. Ezért fontos mindenkinek felvennie. Nem jelenti azt, hogy nem kapjuk el a vírust, ez az omikron esetében megmutatkozott. De megóv bennünket a súlyos betegségtől. Hogy így mondjam, ne kerüljünk kórházba. Emiatt kérjük a polgárokat, hogy jöjjenek, és vegyék fel a harmadik oltást is.

koronavírus
járvány
oltás
dr. Milena Turubatović

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.