Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szakmai előadás leendő jogászoknak

2023.03.20
21:21
2023.03.20
22:07
Forrás
Pannon RTV
Egymillió forintnak megfelelő évi támogatást kapnak azok a Szerbiában továbbtanuló jogászhallgatók, akik a Magyar Nemzeti Tanács jogászösztöndíjában részesülnek.

Számukra rendszeresen szerveznek szakmai előadást, amelyen ismert jogászok adnak elő egy-egy témakörben. A szabadkai Városháza dísztermében ezúttal Magyarország korábbi igazságügyi minisztere, Trócsányi László vendégeskedett. 

A hallgatóknak nagy segítséget jelent a jogászösztöndíj. Megkönnyíti a mindennapi életet és lehetőséget ad arra, hogy szakmailag továbbfejlesszék magukat.

Bognár Emese, másodéves joghallgató, Újvidéki Egyetem: „Mindenféleképpen nagyon fontosnak tartom azt, hogy legyenek kétnyelvű jogászok, hogy azoknak az érdekeit is képviselni tudjuk, akiknek magyar az anyanyelvük, hogy nyugodtan bírjanak anyanyelvükön segítséget, jogi tanácsadásért fordulni hozzánk.”

Fontos a jogászösztöndíj-program, mert a közigazgatásban és a közintézményeken belül jogászhiány van - hangzott el az eseményen.  

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Ezzel is szeretnénk ösztönözni azt, hogy minél többen válasszák ezt a pályát, és maradjanak itthon. Nagyon fontos ez a program, hiszen most ugye 29-en vannak az első és a második évfolyamon fiatalok, akik ilyen támogatásban részesülnek, és ez évi egymillió forintot jelent.” 

Nagyon fontos, hogy a jövőben minél több jogász, ügyész, bíró legyen, aki magyar nyelvet is beszél, és a kisebbséghez tartozik, mondta házigazdaként dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. Nagyon kevés a magyar bíró és államügyész Szerbiában. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni.  

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Ennek az lehet az eredménye, hogy hat, hét, nyolc év múlva legyenek újra nagyobb számban vajdasági magyar bírák, illetve államügyészek a szerbiai igazságszolgáltatás keretein belül.”

A vajdasági magyarok is ennek az országnak az adófizető, ezért jogos az elvárás, hogy legyenek magyar bírók, ügyészek, és más állami hivatalokban is munkahelyhez tudjanak jutni. A kilencvenes évekig teljesen normális volt, hogy magyar nyelven is folytak bírósági tárgyalások - tette hozzá a VKT elnöke.  

A jogász segítségére van a jogkereső állampolgároknak, mondta előadásában Trócsányi László, Magyarország korábbi igazságügyi minisztere: „Én azt gondolom, hogy az, hogy itt a Délvidéken, Vajdaságban kiművelt, jó jogászok legyenek, ez rendkívül fontos ennek a térségnek, az itt élő magyar polgároknak a számára. Akihez el tudnak menni, tanácsot tudnak kérni, vállalatokat tudnak alapítani. Olyan hivatásról van szó, aminek értéke van. Ezért mi fontosnak tartjuk, hogy támogassuk azokat, akik itt jogi pályát választanak.” 

Dr. Pásztor Bálinttal, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnökével, a jogtudományok doktorával Mészáros György beszélgetett.

Trócsányi László eladásában arról is beszélt, hogy a különböző országok nemzeti jogrendszerei, valamint az uniós jog között vajon mennyire van meg az összhang.

támogatás
jogászhallgató
jogászképzés
jogászösztöndíj
jogászösztöndíjak
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Trócsányi László
Fremond Árpád
Dr. Pásztor Bálint

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.