Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Szakmai gyakorlattal összekötött szűrővizsgálatok

2022.05.17
12:28
2022.05.17
15:51
Forrás
Pannon RTV
Vérnyomás- és vércukorszintmérési akciót szerveztek a szabadkai Blaha Lujza Cukrászdában.

Az eseménynek köszönhetően a Szabadkai Egészségügyi Középiskola diákjai gyakorlati tudásra tehettek szert. Az akciót az oktatási intézmény és a szabadkai Caritas valósította meg.

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Fiatalok és idősek egyaránt érkeztek a Blaha Lujza Cukrászdába, hogy részt vegyenek a vizsgálatokon. A vérnyomás- és a cukorszintmérést a Szabadkai Egészségügyi Középiskola diákjai végezték el.

Berényi Dalma, tanuló, Szabadkai Egészségügyi Középiskola: „A Covid miatt nem mehettünk kórházba gyakorolni, ez az első élő gyakorlatunk emberekkel. Végre csinálunk is valamit a babák szurkálásán kívül. Nagyon örülünk, hogy szerezhetünk tapasztalatot.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Gyurcsik Klára, a Szabadkai Egészségügyi Középiskola szaktanára szerint ezek az események kiváló lehetőséget nyújtanak a kezdő ápolóknak, hogy megtanuljanak például a betegekkel kommunikálni: „Ezek olyan mérések, amelyekhez igazából nem kell túl sok minden, csak vércukorszintmérő és vérnyomásmérő, viszont nagyon sok hasznos információval szolgál szűrővizsgálatként. Egyébként van egy ilyen tantárgy harmadik osztályban, hogy egészségnevelés, nagyon jól bekapcsolódik ez a két téma. Tantárgyba is és a gyakorlatban is.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Az esemény a Szabadkai Egészségügyi Középiskola és a Caritas Szabadka valósította meg.

Börcsök Cservenák Tünde, önkéntes orvos, Caritas Szabadka szeretetszolgálat: „Mi minden évben szervezünk ilyen akciót: vércukorszintmérést és vérnyomásmérést. Az idősek világnapján, most pedig az új cukrászdában, Blaha Lujzában is megtettük. Együttműködünk az iskolával, a Szabadkai Egészségügyi Középiskolával, velük közösen szoktunk ilyen akciókat szervezni.”

Börcsök Cservenák Tünde hangsúlyozta, a szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés fontos részét képzik, ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk azokra.

vérnyomás
vérnyomás-mérés
vérnyomásmérés
vérnyomásmérő
vércukorszintmérés
Blaha Lujza Cukrászda
Szabadkai Egészségügyi Középiskola

Most

18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű