Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szakmát a kézbe!

2022.01.21
13:49
2022.04.30
10:41
Forrás
Pannon RTV
A Szakma Sztár Fesztivál második elődöntőjét tartották meg Adán. A megmérettetés a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésével valósul meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának köszönhetően a vajdasági diákok immáron 8 éve vehetnek részt a Szakma Sztár Fesztiválon. Az első évben szemlélőként, a második évben viszont a gyakorlati oktatásban is részt vettek, 2017 óta viszont folyamatosan teljes jogú versenyzőként vannak jelen a fesztiválon.

A második elődöntőben Adán 5 szakmában, gépi forgácsoló, vegyész technikus, műszaki informatikus, szoftverfejlesztő és autószerelő kategóriában mérték össze elméleti tudásukat a szakiskolák diákjai, közöttük az adai Műszaki Iskola tanulója Papp Imre is.

„Negyedik osztályos CNC technikus vagyok és fontosnak éreztem, hogy ezen a versenyen részt vegyek, hogy felmérjem a többi iskolának a több tanulójával szemben a tudásomat. Felkészülni az előző évek tesztjein keresztül tudtam és a régebbi könyveimből, meg füzeteimből.”

Az adai Műszaki Iskola már több éve aktív résztvevője a versenynek az elektrotechnika, az építészet és a gépészet területen. Három éve házigazdája is a megmérettetésnek az intézmény.

Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „Az iskola számára nagyon fontos a tanulóknak a szakmai felkészültsége, úgy érezzük, hogy a versennyel a tanulóknak a szakmai tudását tudjuk erősíteni, illetve ők is látják, hogy mit tudnak, mennyit fognak érni a munkaerő piacon, illetve, hogy mik azok a kompetenciák, tudások, jártasságok, amelyet mindenképp nekik még tovább kell fejleszteni.”

A Kárpát-medencei versenyre Vajdaság egész területéről 6 középiskola, 11 szakáról összesen 62 diák jelentkezett idén, akiket 17 tanár segített a felkészülésben. Az elmúlt évekhez képest nagyobb érdeklődést mutatnak a Szakma Sztár Fesztivál iránt a szakiskolások - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„Kulcsfontossága van annak, hogy a végzős szakképzésben részesülő diákoknak lehetőséget teremtsünk arra, hogy megmérettessék magukat, hogy kimutathassák kreativitásukat, tehetségüket és azzal, hogy egy nemzetközi versenyen tudnak részt venni még nagyobb tapasztalatra, tudásra tudnak szert tenni, hiszen találkozhatnak az anyaországban hasonló szakirányzatokkal és olyan tapasztalatokkal tudnak majd hazatérni, amely a későbbiek során mindenképpen a munkájukat fogja segíteni.”

Az elődöntőket követően, a gyakorlati versenyszámokkal tűzdelt középdöntő már Magyarországon lesz. A tervek szerint a döntő áprilisban lesz Budapesten.

Papp Imre
diák
Műszaki Iskola
Gilice Hilda
igazgató
Jerasz Anikó
elnök
Végrehajtó Bizottság
Szakma Sztár Fesztivál
Magyar Nemzeti Tanács

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű