Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szakmát a kézbe!

2022.01.21
13:49
2022.04.30
10:41
Forrás
Pannon RTV
A Szakma Sztár Fesztivál második elődöntőjét tartották meg Adán. A megmérettetés a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésével valósul meg.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának köszönhetően a vajdasági diákok immáron 8 éve vehetnek részt a Szakma Sztár Fesztiválon. Az első évben szemlélőként, a második évben viszont a gyakorlati oktatásban is részt vettek, 2017 óta viszont folyamatosan teljes jogú versenyzőként vannak jelen a fesztiválon.

A második elődöntőben Adán 5 szakmában, gépi forgácsoló, vegyész technikus, műszaki informatikus, szoftverfejlesztő és autószerelő kategóriában mérték össze elméleti tudásukat a szakiskolák diákjai, közöttük az adai Műszaki Iskola tanulója Papp Imre is.

„Negyedik osztályos CNC technikus vagyok és fontosnak éreztem, hogy ezen a versenyen részt vegyek, hogy felmérjem a többi iskolának a több tanulójával szemben a tudásomat. Felkészülni az előző évek tesztjein keresztül tudtam és a régebbi könyveimből, meg füzeteimből.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Műszaki Iskola már több éve aktív résztvevője a versenynek az elektrotechnika, az építészet és a gépészet területen. Három éve házigazdája is a megmérettetésnek az intézmény.

Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „Az iskola számára nagyon fontos a tanulóknak a szakmai felkészültsége, úgy érezzük, hogy a versennyel a tanulóknak a szakmai tudását tudjuk erősíteni, illetve ők is látják, hogy mit tudnak, mennyit fognak érni a munkaerő piacon, illetve, hogy mik azok a kompetenciák, tudások, jártasságok, amelyet mindenképp nekik még tovább kell fejleszteni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Kárpát-medencei versenyre Vajdaság egész területéről 6 középiskola, 11 szakáról összesen 62 diák jelentkezett idén, akiket 17 tanár segített a felkészülésben. Az elmúlt évekhez képest nagyobb érdeklődést mutatnak a Szakma Sztár Fesztivál iránt a szakiskolások - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„Kulcsfontossága van annak, hogy a végzős szakképzésben részesülő diákoknak lehetőséget teremtsünk arra, hogy megmérettessék magukat, hogy kimutathassák kreativitásukat, tehetségüket és azzal, hogy egy nemzetközi versenyen tudnak részt venni még nagyobb tapasztalatra, tudásra tudnak szert tenni, hiszen találkozhatnak az anyaországban hasonló szakirányzatokkal és olyan tapasztalatokkal tudnak majd hazatérni, amely a későbbiek során mindenképpen a munkájukat fogja segíteni.”

Az elődöntőket követően, a gyakorlati versenyszámokkal tűzdelt középdöntő már Magyarországon lesz. A tervek szerint a döntő áprilisban lesz Budapesten.

Papp Imre
diák
Műszaki Iskola
Ada
Gilice Hilda
igazgató
Jerasz Anikó
elnök
Végrehajtó Bizottság
Szakma Sztár Fesztivál
Magyar Nemzeti Tanács

Most

15:51, Frissítve: 16:03

Magyarország lesz a mezőgazdasági kiállítás partnerországa

Szombaton kezdődik Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár. Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor lesz, amelyen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A megnyitót a Pannon TV élőben közvetíti.
15:48

Méhek nélkül nincs élet

Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.

Népszerű