Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A számla zárolása veszélyezteti a muzslyai iskolát

2019-11-12
18:50
2019-11-12
19:03
Forrás
Pannon RTV
Kifizetési szabálytalanságok miatt zárolták a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola számláját. Emiatt egy ideje már nem fizetnek ki az útiköltséget és az egyéb juttatásokat sem.

Az előállt helyzet miatt rendkívüli gyűlést tartanak az intézményben. Az iskola számláját augusztus 6-án zárolták. Jogerős bírósági ítélet szerint 2014-ben törvényellenes módon számolták ki a foglalkoztatottak évi szabadsága utáni járadékát. A dolgozóknak átlagban 4000-5000 dinárral maradtak adósak, akik emiatt bírósághoz fordultak. A felhalmozott bírósági és más költségekkel az adósság 1,4 millió dinárra duzzadt. Velizar Monić, elnök, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének alapszervezete, Szervó Mihály ÁI, Muzslya: „Holnapra bejelentették az iskola dolgozóinak a gyűlését, mert a számlánk zárolva van és hátrányos helyzetbe kerültünk. Gyakorlatilag a foglalkoztatottak nem kapják meg az „egyéb” juttatásaikat, mint a jubiláris díjak, az útiköltség. Vannak kollégáink, akik a szomszédos falvakból is utaznak. Ha ez a helyzet még eltart, akkor nem valósíthatják meg a munkából fakadó alapvető jogot.”

Az előállt helyzet miatt egyesek már a tanítás leállítását is fontolgatják. Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Felfújták ezt a helyzetet. Azért mert az iskola normálisan működik. Működött februárban is, amikor az első per megérkezett, működik most is. A gyerekek normálisan járnak az iskolába, áram van, gáz van, fűtés van. Napok kérdése, hogy az, ami maradt, még amit ki kell fizetni, azt ki fogjuk fizetni. Nem olyan nagy összegekről van szó.”

Az előállt helyzet miatt figyelmeztető sztrájkot is tartottak. Az sem hozott megoldást, hogy többször is az Oktatási Minisztériumhoz fordultak. Kovács Jolánka, Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete: „A helyzet tényleg, nem csak kétségbeejtő, hanem azt gondolom, hogy nagyon szomorú. Éppen elég baj, már az is, hogy nagyon megfogytak a gyerekeink, tehát, hogy egyre kevesebb van. Tehát az iskolák kezdete különben is súlyos és nehéz. És akkor még ilyen problémákkal kell megküzdjünk.”

A legnagyobb kétnyelvű közép-bánáti iskolának a múlt század hetvenes éveiben közel másfél ezer diákja volt, szeptemberben hatszáz gyerekkel indították a tanévet. A Magyar Nemzeti Tanács a magyarság szempontjából kiemelt fontosságú iskolává nyilvánította. Bíró István, Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeteinek Uniója: „Nagy szégyen, hogy 4-5 ezer dinár visszafogott pénz végett személyenként, fölül százezreket kell fizetni a végrehajtásért. De a tanításnak megállnia nem szabad. Ez szégyen lenne az iskolánkra is, Szerbiára is, és nem mondjam, akár Európára is, hogy ilyesmit meg lehet tenni egy országban.”

Az iskolának 120 dolgozója van. Többségük nem tagja egyik pedagógus-szakszervezetnek sem.

Muzslya
számla
adósság

Most

18:16

Elhunyt Szűcs Lajos

A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója, 77 éves korában érte a halál - jelentette be a klub vasárnap.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.