Ugrás a tartalomra

A szárazság a védett madarak költésére is kihat

2012.07.31
17:20
Az előző hetek szárazsága miatt a védett madarak költése is az átlagosnál rosszabbra sikerült
Az előző hetek szárazsága miatt a védett madarak költése is az átlagosnál rosszabbra sikerült. A szalakótafiókák például ezekben a napokban repülnek ki, a természetvédők sok fészekben találnak döglött fiókákat is. A madarak gyűrűzését és ellenőrzését a Riparia Természetbarátok Egyesületének tagjai végzik. A szalakótavédelmi programot egyrészt felelőtlen emberek veszélyeztetik. Az egyik fészekben például egy záptojást és két döglött fiókát találtak. Mint kiderült, azért, mert valaki az odút megdobálta sárgolyókkal, a láda megbillent, a szülők meg így abbahagyták a költést. Ezenkívül a június–júliusban tapasztalt óriási szárazság is megtizedelte az állományt. „Sokkal gyengébb a fiókák kelési aránya is, illetve a fiókák kirepülési aránya is a tapasztalatok szerint odúnként, a nagy szárazság miatt. Egyrészt, amikor voltak ezek a 38-40 fokos hőségek, akkor nagy része a fiókáknak ebbe pusztult bele, most viszont már annyira kiszáradt minden, hogy a szalakóta tápláléka eltűnt a természetben” – mondta Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke.  A szalakóta egyébként védett faj, a felnőtt madár 30 cm körüli, feltűnő, élénk, kékeszöld tollazatáról lehet felismerni. A füves pusztákat kedveli, ahol elsősorban szöcskékkel táplálkozik. Fészkelőhelyként azonban szüksége van facsoportokra, ligetekre, odvas fákra vagy mesterséges odúkra. A védelmi program az idei rossz költés ellenére összességében sikeresnek mondható. Tíz évvel ezelőtt már csak mindössze 10-15 pár szalakóta költött Vajdaságban, a programnak köszönve mára meghaladják a 100 párt. A madarak színes jelölőgyűrűt kapnak, így a madarászok távcsővel is azonosíthatják őket, nincs szükség a befogásukra. A fiókák tollmintáját genetikai vizsgálatra Belgrádba küldik, hogy kiderítsék, mennyire vannak az itt élő védett szalakóták egymással rokonságban.
szárazság
szalakóta
Riparia

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.