Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szavakkal átölelni - a mese és a mesélés szerepe a családban

2022.03.27
19:32
2022.03.27
20:09
Forrás
Pannon RTV
Mekkora szerepe van ma egy család életében a mesének? Milyen meséket szeretnek a mai gyerekek? Hogyan kell jól mesélni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők Kerekes Valéria mese- és játékkutató előadásán Szabadkán, a Népkörben.

Tündérmesék, népmesék, Mancs őrjárat, Bogyó és babóca. Klasszikus és modern mesék, könyvben és az interneten is. Minden gyereknek megvannak a maga kedvencei.

Rumenyákovity Milán: „Szoktuk a traktorosat, a dömpereset. A dömperes inkább óriás járművekről szól, a traktoros meg traktorokról és kombájnokról.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A mesékben kulcsszerepe van a gyermekek képzeletének, az általuk továbbszőtt mesevilágnak - mondják a szakemberek. A szülők is azt tapasztalják, hogy a gyerekek már viszonylag korán saját történeteket találnak ki, illetve fontos tudást kapnak a könyvekből, a mesehősöktől.

Rumenyákovity Szilvia: „Az óvodai nevelésben is fontos, ahogyan otthon is, azaz hogy minél többet kell mesélni nekik. Minél több képeskönyvet mutatni, hiszen a képek néha arra ösztönzik a gyerkőcöt, hogy saját maga találjon ki a képekkel kapcsolatban történeteket, és ahogy Valériától is hallottuk, sokszor engedni is kell, hogy a gyerekek saját maguk is meséljenek. És még ha kitalált dolgokat is mondunk nekik, tehát nem azt, amit a könyvben ír, a gyermekek ezt meg tudják jegyezni és a következő alkalommal is ugyanezt a történetet kérik.”

Szavakkal átölelni - a mese és a mesélés szerepe a családban - ezzel a címmel tartották meg Szabadkán Kerekes Valéria előadását, szülők, nevelők és kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek részvételével. A budapesti ELTE oktatója közel húsz éve foglalkozik mesepszichológiával. Előadásain arra is választ kaphattak a szülők, hogy hogyan csempésszék be a varázslatot a mindennapokba.

Kerekes Valéria, mese- és játékkutató: „Általában a klasszikus kérdés, hogy mikor mit meséljünk. A meséléssel kapcsolatban nagyjából ezt is szeretném előtérbe helyezni, mert azt gondolom, hogy a mesei fejlődést azt a fajta mesélési ívet, amit megélünk kisgyerekkorunktól kezdődően, 6-7 éves korunkig, ez az első hét év amiben kezdjük megérteni a történeteket, és utána ebből nő ki majd az olvasottság, és ez indít el bennünket. Ezek szoktak a klasszikus kérdések lenni, mit olvassunk, hogyan, az élőszavas mesélést hogyan kezdjük el, jobb-e olvasni, jobb-e mesét mondani.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Aranykapu játszóházában az előadás után egy interaktív, mesés-játékos foglalkozás kezdődött, amelyben mind a szülők, mind a gyerekek részt vettek.

mesélés
mese
Népkör Magyar Művelődési Központ
Kerekes Valéria
Rumenyákovity Szilvia

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:02, Frissítve: 17:30

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.