Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Széchenyi és a szabadság

2023.03.24
08:51
2023.03.24
17:13
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Az est vendégei Bereményi Géza filmrendező és Eperjes Károly színész voltak. A rendezvény a Mozdulj! Petőfi! eseményfolyam részeként valósult meg.

Eperjes Károly és Bereményi Géza számos filmen dolgozott már együtt. A Széchenyi Istvánról szóló, 2002-ben megjelent Hídember című filmről is szó volt a csütörtök esti beszélgetésen. Ezt a filmet egyébként a múlt héten a VM4K-ban vetítették le.

Eperjes Károly színészt arról faggattuk, milyen volt Széchenyi bőrébe bújni.

„Nagyon nagy boldogság volt. Játszottam már szenteket, játszottam már királyokat, de ennyire összetett személyiséget még nem volt módomban játszani, se előtte, se azóta.”

A Hídember című film Széchenyi naplójából készült, tehát valódi eseményeket dolgoz fel - mondta Bereményi Géza. A filmrendező arról is beszélt, hogy milyen volt a film fogadtatása 2002-ben.

„Széchenyinek az életét a történelem határozta meg, és ennek a filmnek a sorsát is a magyar történelem határozta meg. Éppen a rendszerváltás után készült, és nagyon sok híve volt, és nagyon sok ellenzője is volt.”

A Hídember 2003-ban elnyerte az Arany Remi díjat Houstonban.

Széchenyi és a szabadság
Széchenyi István
VM4K
Eperjes Károly
Bereményi Géza

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű