Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel, Varga Dániel

Szegedi diákok kirándultak Szabadkára

2019-06-08
16:12
2019-06-08
18:07
Forrás
Pannon RTV
25 szegedi diák járta be Szabadka legszebb szecessziós épületeit, ugyanakkor 25 szabadkai diák Szegedre kirándult egy magyar-szerb IPA projekt keretében.

A program Szabadka Város Turisztikai Hivatala és Szeged Város Turisztikai Irodájának szervezésében valósult meg.

A szecesszió titkai Szabadkán elnevezésű program első helyszíne a szabadkai Városháza volt. A gyerekek érdeklődve figyelték a különleges formákat és mintákat.

Jász Olivérnek, a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola tanulójának ez az épület tetszett a legjobban: „Mert nagy volt, és nagyon szép minták és díszítés is volt.”

A csoport a szabadkai Zsinagógába is ellátogatott. Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek az épületet a magyar szecesszió stílusában álmodták meg. Kiri Zsófia, tanuló, Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola, Magyarország: „Nagyon tetszik. Egyrészt az orgona története. Az is érdekes, hogy elveszett, ellopták, majd megtalálták. Ez is nagyon tetszett.”

Nagyon jó lehetőség, hogy a gyerekek a határon túli városokat is megismerhetik - mondta el Molnár Tímea. A szegediek kísérő tanára egyedülálló kezdeményezésnek tartja, hogy a gyerekek a gyakorlatban is megismerkedhetnek a szecesszió stílusjegyeivel: „Azt gondolom, hogy ezek az információk, amit itt kapnak sokkal inkább be fog épülni, mert gyakorlatcentrikus. Jobb, ha a természetben látják a dolgokat, mintha csak képen mutatunk meg valamit. Nyilván az nem annyira izgalmas számukra. Én nagyon hasznosnak találom ezt a programot.”

A projekt fő célja Szabadka és Szeged szecessziós örökségének megismertetése, illetve a határokon átnyúló idegenforgalmi célpontokra irányuló tevékenységek támogatása. A program keretében vasárnap is érkezik egy diákcsoport Szegedről. Ők a Palicsi Állatkertbe látogatnak majd el, ahol szecessziós jellegű műhelyfoglalkozáson vehetnek majd részt.

szabadkai
Városháza
Zsinagóga
szecesszió

Most

Népszerű